Мозъчни увреждания, типични за хора с Алцхаймер, са установени при починали от COVID-19

  • 22 юни 2021 14:13

  • 796
  • 3
Мозъчни увреждания, типични за хора с Алцхаймер, са установени при починали от COVID-19
© Pixabay

Мозъчни увреждания, типични за пациенти с болестите на Алцхаймер и Паркинсон, са установени при починали от Ковид-19, предаде Ройтерс, като цитира учени от Станфордския университет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27659

Американските изследователи съвместно със свои колеги от университета в германския град Саарбрюкен са анализирали мозъчна тъкан от осем пациенти, починали в резултат на новия коронавирус, и от 14 души, при която смъртта е настъпила от други причини.
Установени са "поразителни промени" в мозъка на пациентите, починали от Ковид-19, обясни Тони Уис-Корей, който е част от научния екип от Станфордския университет.

Вижте кой е най-лошият постковид синдром

Изследвани са хиляди гени от всяка от 65 309 индивидуални клетки, взети от пробите от мозъчните тъкани. Гени, свързани с познавателните способности, шизофренията и депресията, се активират много по-често в мозъка на страдащите от Ковид-19, сочат данните от проучването.

"Имаше също и признаци на изтощение в невроните в мозъчната кора - частта от мозъка, която има важна роля при взимането на решения, паметта и математическите разсъждения", допълва Уис-Корей. Тези неврони образуват сложни логически вериги, които изпълняват тези висши мозъчни функции.

COVID-19 може да предизвика импотентност

В хода на изследването учените не са открили вируса в мозъка, което дава основание да се смята, че инфекцията в останалата част на тялото може да причини неврологични симптоми дори при хора, които не умират от новия коронавирус.

Резултатите от съвместното изследване на американските и германските учени може да обясни замъгляването на създанието, умората, а също други неврологични и психиатрични симптоми при дълъг Ковид-19.

Какво може да се случи с организма след прекаран COVID-19

Данните от проучването са публикувани в изданието "Нейчър". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27659

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
796 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2021.06.22 | 15:04

2
Просто грипче? Мангъровия, някакви напътствия с кой чай се лекуват мозъчни проблеми?

2021.06.22 | 15:10

3
Твоите само с аутопсия.
Нейчър

2021.06.22 | 14:53

1
Бойко го кара ковида, Нинова също, Славито и той. Ген. Радев не. Той е единствения здравомислещ.

Добави коментар

Водещи новини