Вижте кой е най-лошият постковид синдром

  • 03 юни 2021 08:53

  • 1601
  • 0
Вижте кой е най-лошият постковид синдром
© Pixabay

Лекари съветват да не подценяваме отложените във времето последици от преболедуването на COVID-19. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

"След 20-ия ден, когато преболедуваме, определена група хора има постковиден синдром. Той е израз на нещата, които се случват във всички наши органи и системи, богати на А рецептор, който е входната врата на вируса. COVID-19 засяга в значителна степен имунологичната система, а от друга страна засяга и коагулационната система с тенденция за свръхсъсирваемост и запушване на малките съдове, което води до дисфункция", обясни пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Кирил Карамфилов - началник на отделението по инвазивна кардиология в "Александровска болница".

По думите му, няколко различни студии в различни държави показват какъв процент от населението страда от постковиден синдром. Най-засегнати са сърцето, мозъкът и белите дробове, по-малко засегнати са червата, бъбреците и кожата.

Доц. д-р Карамфилов подчерта, че най-основният синдром е влошаване на функционалния капацитет - нарушаване на обичайния двигателен режим на пациента. Чувстваме умора, задух, болки в различни части на тялото, засегнати са ставите и мускулите. 

"При сърцето има много комплексен механизъм на засягане. От една страна активацията на имунната система действа така, че имунните клетки действат спрямо сърцето и често правят миокардии. Нередки са и перикардитите - възпалението засяга и околосърдечната торбичка", разясни специалистът пред Bulgaria ON AIR.

Постковидната умора се предшества от тежко преболедуване, тъй като болшинството от пациентите с посковиден синдром са тежко преболедували вируса. Като степен тя е значило по-голяма от обичайната пролетна или постстресова умора, стана ясно още от думите му.

"След 20-ия ден посковидният синдром се разделя на ранен и късен, който вече се характеризира с хронични тежки промени. Късният постковиден синдром е свързан с нарушаване на сериозни процеси", изтъкна доц. д-р Карамфилов.

Той съветва да посетим специалист, за да има възможност за ранно откриване на бъдещи по-сериозни усложнения.

"Повечето от пациентите сами търсят помощ и ние бяхме първата болница, която откри постковидна програма. За няколко дни часовете за месеци напред бяха запълнени. Много специалисти са въвлечени в комплексното лечение на тези пациенти", каза още лекарят.

Най-основните изследвания, които трябва да включим след преболедуване: да видим състоянието на системата, която отговаря за съсирването; пълна кръвна картина; изследване на Д-димер и тропонин.

Доц. д-р Карамфилов подчерта, че ползата от ваксините е много по-голяма, защото болшинството от имунизираните няма да преболедуват COVID-19 или ще го преболедуват леко. Много по-редки са случаите, в които може да се стигне до миокардит след ваксиниране.

Акад. Петрунов: Наесен отново ще се ваксинираме срещу COVID-19

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1601 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини