Заразеният с индийския вариант на COVID-19 в Плевен е чуждестранен студент, имал първа доза от ваксината на AstraZeneca

  • 17 юни 2021 16:41

  • 25580
  • 6
Заразеният с индийския вариант на COVID-19 в Плевен е чуждестранен студент, имал първа доза от ваксината на AstraZeneca
38 дни
© Getty Images

Заразеният с индийския вариант на COVID-19 в Плевен е чуждестранен студент. Това каза за БТА проф. Ива Христова, и.д. директор на Националния център по зразни и паразитни болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 25134

Пробата на заразения е постъпила в Центъра на 21 април, обясни проф.Христова. На 5 май е била секвенирана.

Този щам сме го докладвали като неопределен, допълни тя. Когато се обнови информацията на световната база данни и след извършването на определени изследвания, се установява какъв е вариантът на вируса, обясни още проф. Христова. Тогава и ние разбираме, че става дума за индийския вариант, допълни тя.

Индийският вариант на COVID-19 вече е в България

Епидемиологичното проучване трябва да бъде извършено от Регионалната здравна инспекция в Плевен, уточни проф. Христова и допълни, че от Центъра продължават да следят ситуацията. 

Малко по-късно от Министерството на здравеопазването публикуваха официална информация във връзка с регистрирания случай на заразен  пациент с „Делта“ варианта на COVID-19. Ето какво гласи тя: 

"На 1 април младият мъж е контактувал със заразено с COVID-19 лице от Северна Ирландия, което е напуснало България. При проявата на първите симптоми, мъжът се е изолирал и няма информация да е контактувал с други лица. На 5 април лицето се изследва за COVID-19, като пробата е взета в УМБАЛ "Д-р Георги Странски", гр. Плевен. Веднага след излизането на положителен резултат за коронавирусна инфекция, мъжът е поставен под домашна изолация, като е имал леки симптоми. Заболяването при него е протекло без усложнения. По данни от извършеното епидемиологично проучване, лицето е с поставена на 24.02.2021 г. първа доза от ваксината на AstraZeneca. 

Здравният министър изиска от НЦЗПБ цялата информация за първия случай на индийски вариант у нас

На 21 април УМБАЛ "Д-р Георги Странски" изпраща 20 случайно подбрани проби за секвениране в НЦЗПБ. Сред пробите е и тази на мъжа. Тя е секвенирана на 5 май, като данните веднага са депозирани в международната генна банка GISAID. До 16 юни не е установено, че при тази проба се касае за B.1.617.2 (Делта) вариант. Повторен анализ установява, че се касае за Делта вариант, или т. нар. индийски вариант на коронавируса.

МЗ възлага на НЦЗПБ да създаде такава процедура по набиране и анализ на пробите, която в най-кратки срокове да установява новите варианти на коронавирусната инфекция с цел превенция и защита на здравето на хората и предприемане на своевременни мерки в тази посока".

Всичко по темата:

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
25580 6

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 6

Добави коментар

2021.06.17 | 19:54

5
И кво кат се ваксинират милиони хора по света бе. Ти ли си човекът, дето не е чипиран, но по умен от другите. Тоя студент като е ваксиниран, кво е станало. Или като си по умен от чипираните, кво ш кажеш-Щото е немал втора ваксина ли бре. Умник. Всеки си има поглед върху живота, и е длъжен да се пази по какъвто начин чувства

2021.06.17 | 20:32

6
Ако нямаше ваксини, още по времето на туберколозата може и сега да не говореше тук, може да не си успял да се пръкнеш на белия свят... Не отричайте нещо, което е доказано като работещо! Това искам да кажа! Да не говорим за детския паралич и други заболявания, които ги няма благодарение на ваксините! Нямам против всеки да си има поглед върху живота, но не налагайте погледа си върху останалите, ако нямате идея за нещата! Нито съм тръгнал да обяснявам, колко е хубаво да си ваксиниран, нито искам да ви чета глупостите, че и с ваксина било все тая, защото всеки знае, че не е все тая... не си налагайте вашите идеали за живота на останалите!!!
Мунчо

2021.06.17 | 18:29

3
Вече и на бабите е ясно, че ваксините са причина за появата на така наречените вариянти. А самите ваксинирани са преносители на заразата. Събудете се, мили хора, неизбраният световен елит ни направи на маймуни.

2021.06.17 | 19:28

4
Мунчо, Мунчо, милиони хора по света се ваксинират, но простия човек не иска да се ваксинира, да не го чипират... ще вземе пък да поумнее, а това не е желаната реакция...
Витанов

2021.06.17 | 16:51

2
Идва точката на влизане на шарана, ще стрелят в гърба.

2021.06.17 | 16:50

1
Боли ме чепа

Добави коментар

Водещи новини