Д-р Брънзалов с прогноза за края на пандемията у нас

23 април 2021 15:26

Д-р Брънзалов с прогноза за края на пандемията у нас
© bulphoto (архив)
3240 5

Следваща вълна на COVID-19 у нас няма да има, тъй като нараства броят на ваксинираните и на излекуваните, които са в пъти повече от новозаболелите. Това каза за Фокус д-р Николай Брънзалов, член на УС на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари и зам.-председател на БЛС.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24178

Според д-р Брънзалов ситуацията може да се промени при евентуално мутиране на вируса и невъзможност на ваксините да противодействат, но на този етап няма подобни сигнали, отбеляза той.

Д-р Брънзалов: Вярвам във ваксината на "АстраЗенека", намесиха много немедицински фактори

Д-р Брънзалов подчерта, че интерес към ваксинирането има, а зелени коридори за ваксинация ще има през празничните почивни дни. След 10 май се очаква общопрактикуващите лекари да могат да заявяват необходимите количества ваксини чрез новата електронна платформа, което ще подобри логистиката. Те ще могат да заявяват ден и час за взимане на ваксините, като по този начин ще отпадне необходимостта личните лекари да чакат с часове пред здравните инспекции.

Д-р Брънзалов коментира, че личните лекари, които отказват да поставят ваксини, нарушават наредби на НРД. Принципно с последния приет анекс пациентите на тези лекари могат да изберат и друг общопрактикуващ лекар, който не е техен, но след записване да им постави ваксина. „Тези пациенти ще могат да отидат при друг общопрактикуващ лекар и да се ваксинират.“

Според него лекарите, които отказват да поставят ваксини, най-вероятно са възпрепятствани от трудностите, свързани към момента с доставката на ваксини.

„Вече има РНК ваксини при личните лекари от двата вида разрешени в България, но в ограничени количества. Следващия месец се очакват нови количества и нещата ще се подобрят. Към момента имаме проблеми с доставките на РНК ваксини до практиките на общопрактикуващите лекари, трудностите са много, особено по отношение на логистиката. В преговори сме с екипа на „Информационно обслужване“, подчерта той.

"Апелирам към колегите да проявят търпение, след 10 май имаме обещание за новата електронна платформа и общопрактикуващите лекари по електронен път с електронен подпис ще могат да заявяват необходимите количества ваксини. Системата автоматично ще им определя ден и час“, обясни д-р Брънзалов.

Д-р Брънзалов: Няма да има нов пик на болни от коронавирус

В България вече са ваксинирани над 670 хиляди граждани, като втора доза е поставена на над 143 хиляди души. Хората, които попадат в различните фази по плана за ваксинация, но не са се ваксинирали поради нежелание, могат да заявят желание и да бъдат ваксинирани веднага, каза още д-р Брънзалов.

До два дни се очаква становище на Американската асоциация за храните и лекарствата за ваксината на „Янсен“, като по въпроса работят и две европейски комисии, допълни д-р Брънзалов. Страничните ефекти са в изключително редки случаи и все още на сто процента не е доказана връзката между ваксината и тромбоцитни процеси, за които се съобщава.

„Лоша ваксина няма, най-добрата ваксина е поставената ваксина. Към момента в България няма описани случаи на съдови и тромботични инциденти, доказани, че са вследствие от ваксината. Нека да не забравяме, че тромботични процеси се получават при голям процент от болните от коронавирус", припомни той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24178

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3240 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар

2021.04.23 | 17:51

5
Никой до сега не казваш таково нещо защото и никой не знае кога ще свърши пандемията ти доктор ли си или?

2021.04.23 | 17:44

4
мутрата кога че пукне?

2021.04.23 | 17:37

3
Брей ти ясновидец ли си или лекар кажи ми числата от тото 6/49 сложи си ръката на сърцето и обещай че е свършила пандемията а след това ти бъди отговорен съгласен ли си ясновидец и.
wtf!?!?!??!

2021.04.23 | 17:24

2
селяндурите много мразят да спазват, каквото и да е....само поркане, сръПско и псуване на телевизора....

2021.04.23 | 14:57

1
Неграмотната пасмина я пее тая песен цяла година и става точно обратното.

Добави коментар

Водещи новини