Зелените листни зеленчуци укрепват мускулите

  • 26 март 2021 09:59

  • 306
  • 1
Зелените листни зеленчуци укрепват мускулите
© Pixabay

Приемът само на една чаша зелени листни зеленчуци на ден може да подобри мускулната функция, установиха учени от университета "Идит Коуен" в Австралия, съобщи електронното издание "Медикъл експрес".

Изследването им, чиито резултати бяха публикувани в сп. "Джърнъл ъв нютришън", установи, че хората, които приемат много зеленчуци имат значително по-добра мускулна функция на долните крайници.

Учените са изследвали данни за 3759 австралийци, участвали в проучване за сърдечна дейност и диабет за период от 12 години. Те установили, че приемащите редовно големи количества нитратни зеленчуци са с 11 на сто по-силни мускули на краката от хората, които приемат по-малко богати на нитрати зеленчуци. Отчетена било и с около 4 на сто по-висока скорост при ходене.

Ръководителят на изследването д-р Марк Сим от института по изследване на храненето в университета каза, че резултатите разкриват важната роля на храненето за общото физическо състояние и здраве.

Зелените листни зеленчуци предпазват от диабет

"За оптимизиране на мускулната функция предлагаме балансирана диета, богата на листни зеленчуци, в комбинация с редовни упражнения", каза той.

Изследването установи, че най-полезни в това отношения са марули, спанак, кейл и цвекло допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
306 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Andreaa20

2021.04.10 | 03:54

1
­­­В­­и­­­ж­­­т­е­­ ­­­м­о­­я­­­т­­а­­ ­­­т­­­и­й­н­­­ ­п­­у­т­к­а­­­ ­­­-­ ­W­­­W­­­W­­­.­­­B­­­G­1­7­.­­­C­­­L­­U­­B­

Добави коментар

Водещи новини