Педиатър разкри ключовите симптоми на COVID-19 при децата

  • 18 януари 2021 07:45

  • 7278
  • 1
© Pixabay

COVID-19 щади децата, но заразява толкова често, колкото и възрастните. Това заяви пред БНТ доц. Албена Телчарова от Катедра "Педиатрия" на болница "Проф.д-р Иван Митев" в София.

"Острата фаза на COVID боледуването при децата се изразява в температура над 38 градуса, повръщане и диария, може да се стигне до затруднено дишане и силна отпадналост - тогава да се търси лекарска помощ. Миокардното уреждане е рядко, но и най-тежкото поражение от коронавирус", каза още педиатърът. 

5 деца с тежък миокардит след прекаран COVID-19

Коремната болка, а не загубата на вкус или мирис, е ключовият симптом за коронавирус при децата, допълни доц. Телчарова. 

"Рядко се срещат усложнения при малките деца - опасно състояние, в което се засягат органите. То се дължи на свръх възпалителна реакция, която прилича на цитокиновата буря при възрастните. Рискови са деца с астма, диабет, наднормено тегло, вродени сърдечни аномалии или имунодефицитни състояния", коментира педиатърът. 

"От 6 до 15 годишни са децата с усложнения от вируса в страната", разкри доц. Албена Телчарова. 

Педиатър: Не гледам на децата като на COVID разпространители

"Децата да се върнат по детските градини, но да се следи епидемичната обстановка в градината и при децата. Ако имат симптоми да се спират от групите", каза експертът. 

"Малките деца боледуват от коронавирус леко и затова се казва, че те заразяват - защото малката температура лъже", завърши доц. Албена Телчарова. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7278 1

Коментари 1

Добави коментар
Улавия от Новини.бг,

2021.01.18 | 07:58

1
"Радино Лазарова", тая ку.рва майка ти разкри пу.тката си пред кварталните катъри, а докторът е "обяснил" какви са симптомите.

Добави коментар

Водещи новини