5 деца с тежък миокардит след прекаран COVID-19

  • 14 януари 2021 19:35

  • 24948
  • 6
5 деца с тежък миокардит след прекаран COVID-19
© Pixabay

"Вече знаем, че коронавирусът предизвиква постковиден миокардит – възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години". Това заяви пред БНР кардиологът в Националната кардиологична болницад-р Любомир Димитров и уточни, че става дума за деца между 4 и 16 години. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

„Вирусът протича в две фази – първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 ден се засягат ендотела – клетките, които тапицират съдовете и тази болест тогава може да засегне всички органи и системи като към миокарда и той го предпочита.", обясни кардиологът. 

Д–р Димитров подчерта, че която и ваксина да избере човек, и след май месец, когато ще започне масовата ваксинация, и трите ваксини имат идентични характеристики от гледна точка за пациента.

По думите му хората със сърдечно–съдови заболявания, включително и с високо кръвно, трябва да се ваксинират, с изключение на тези със сърдечна недостатъчност и то която е лошо контролирана.

„Около 30 на сто от хората от страните в Европейския съюз казват „Да“ за ваксинирането, 50 на сто са против, останалите се колебаят“, каза кардиологът.

„Най-висок процент при желаещите да се ваксинират е сред медиците у нас, а много нисък е при учителите – около 21 на сто казват, че ще се ваксинират, останалите са колебаещите се или отказват. Много от хората, които съм питал защо не искат да се ваксинират, казват, че няма достатъчно информация. А това не е така – има много медицинска информация за кратката характеристика на ваксината от листовката и излиза от всеки сайт, като най-добре е тя да се търси от сайта на Министерство на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпросът е търсим ли я информацията, а повечето хора искат всичко наготово.“, коментира още специалистът. И подчерта: „Това, което е липсващото звено в момента, е ясна и насочена информационна кампания с цел хората да получат повече информация за ваксините.“

Ако не убедим хората, че ваксината е безопасна и ефективна, ще дойде време, в което ще има ваксини, но няма да има желаещи, смята д-р Димитров. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
24948 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
зелено чооовече

2021.01.15 | 01:50

4
Кое атакува миокардът ?Самият вирус ,явно не би могъл ,да има специфични предпочитания,вероятно имате впредвид ,комплексите антиген антитяло ,ако е така не е ли разумно при деца да се приложи паралелна превантивна терапия с цел предпазване на миокарда ?
поинтересувайте се малко

2021.01.15 | 11:37

6
Вирусът е в състояние директно да атакува сърцето, както се случва и с белите дробове. Не е въпрос на предпочитания, а докъде стига и колко се реплицира.
Annet

2021.01.15 | 07:39

5
Най-лесният с е kс в живота ви! Следвайте връзката - meetchats.Com
Lissa

2021.01.15 | 00:59

3
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexconn.Com

2021.01.14 | 22:44

2
Е какво да си ваксинирам детето за коронавирус ли? Вие луди ли сте?
Нормален

2021.01.14 | 20:36

1
Благодарете на Ангелов и Вълев .Може би вирусите ще им благодарят!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини