ВМА: Може да дарите плазма за Covid болни без PCR тест

Преболедувалите Covid-19, които желаят да дарят кръвна плазма и нямат положителен PCR тест, могат да го направят във Военномедицинска академия.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

Кръвният център на лечебното заведение разполага с нова апаратура за изработка на реконвалесцентна плазма, която е собственост на „Пирогов“, съобщи за БНР д-р Мария Савчева - трансфузионен хематолог в спешната болница.

„Апаратът, с който ще работим, е на болница „Пирогов“, но е позициониран в кръвния център на Военномедицинска академия. Според протоколите на ВМА положителен PCR не се изисква - достатъчно е да има наличие на антитела. Така че ние ще спазим този протокол“.

За да може преболедувалите Covid-19 да станат донори на кръвна плазма, е необходимо да са минали около 30 дни след последните им симптоми, да са здрави и да са на възраст между 18 и 65 години, каза още д-р Мария Савчева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18550

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.11.27 | 08:52
  Лошото е че тази плазма отива с предимство за хора като Техноимпексова и др. отрепки вместо за свестните хора.
 2. 2020.11.26 | 22:03
  Хора, не се лъжете да давате/дарявате плазма, най-много да ви заразят с ковид-19 в тия порутени болници! Държавата само смуче от вас - данъци, такси, здравни, пенсионни! В трудни моменти държавата не ви помага, защото се управлява от лъжливите крадливи политици! Те ви откраднаха бъдещето и живота! Политиците съсипаха държавата! В малките населени градове/села няма нито линейки, нито рентген, нито някой ще ви окаще помощ ако сте в тежко състояние, факт! Нищо няма да давате без пари! Давайте плазма само срещу минимум 300 лв., за да можете да си купите храна и да си платите сметките!
  1. 2020.11.27 | 06:31
   Ще даря. Защото ще помогна на някой да оцелее. Ако откажа няма да накривя шапката на големците, но обикновен човек ще изгуби шанс.
 3. 2020.11.27 | 01:20
  И за 300 нищо не давам на тези.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Одобрявате ли разхлабването на противоепидемичните мерки?

Избрано от Интернет