Стоматолог Влахова: Не сме на първа линия, а сме в пожара на вируса

17 ноември 2020 11:40

© Pixabay
3876 4

Доктор Ирен Влахова е стоматолог с дългогодишна практика. Занимава се с лазерна дентална медицина. Своето образование е завършила в Италия, но се връща и работи в България. Екипът на NOVINI.BG я потърси, за да разбере как се работи по време на пандемия и какво държавата трябва да направи за денталните медици.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22929

- Разкажете ни при какви условия работите от месец март до сега и какво правят здравните власти за стоматолозите?

- От  месец март всичко стана доста трудно и нестабилно за много браншове. Лично аз бях спряла да работя един месец, но след като преодолях трудностите да се снабдя с предпазни средства, защото в началото нямаше такива, поднових работа. Купих си кутия с маски на цена от 256 лв. Сега вече има всичко необходимо на пазара като предпазни материали. 

В началото и ние, и пациентите бяхме уплашени. Ние и сега сме така. Това не означава, че ще избягаме. Не, ние сме си на мястото, но като всеки нормален човек и ние се страхуваме, защото сме точно на 10 см от устата на пациента. Все пак при нас той си сваля маската и диша срещу нас. Много колеги признават, че колкото и да са екипирани - пак се заразяват. 

Личните лекари искат конкретен протокол за лечение на COVID-19

Лично аз съм се изолирала от социален живот, както и много колеги, но все пак се заразяваме.  Виждаш едно детенце на 3-4 годинки, без симптоми, но след няколко дни ти се обаждат и ти казват, че някой от родителите му е положителен. До този момент съм си правила шест теста. 

Не знаем какво да очакваме. Не сме на първа линия, а сме в пожара на вируса.

Вече се наблюдава при пациентите спазване на мерките, защото както знаем имаше един период, в който много хора не вярваха, че има такъв вирус.

Вирусът не е  измислен от нашето правителство. Има го в целия свят и хора умират. В последните дни аз връщам хора, които влизат в кабинета без маска това означава , че този човек не спазва правилата и е опасен за нас. 

Колегите категорично смятаме, че правилата трябва да се спазват и не може да бъдем жертва на едно неразбиране. Трите мерки са много елементарни и те задължително трябва да бъдат изпълнявани от хората. Трябва да се научим да реагираме като едно цяло, като единно общество и без да мислим дали правителството е сгрешило преди два месеца и кой щял да ни чипира. Ние живеем в днешния ден и всеки разумен и социално отговорен човек е длъжен да пазиш себе си и другите. 

Нашият дълг е да помагаме на хората и когато някой ми се обади, че е с болка, аз съм на мястото си - така и гражданите трябва да бъдат отговорни.

- Какво конкретно трябва да се случи при стоматолозите, за да работите сигурно?

- Ние също имаме нужда от някаква подкрепа. Преди нямаше починали зъболекари, но вече има колеги, които си отиват, но никъде нас ни няма в статистика. Никой не казва и думичка за денталния лекар. Досега никой не ни е дал дори и 5 облекла или маски. Някой казва, че са ни дали 10000 - не,  не са ни дали. За тях трябва да се кандидатства и ако те одобрят -  тогава получаваш средства. Казват, че касата дава 85 процента от заработеното, но има колеги , които не работят с касата. Те от къде имат стимул?! Има колеги, които боледуват и с месеци не работят, те откъде имат средства!?

Сега има 80 милиона, които са за медиците, но нас пак ни няма сред тях.  За стоматолозите няма и един кашон с маски. Ние не лекуваме от вкъщи, не изписваме рецепти по телефона, не искам да подценявам колегите медици, но в крайна сметка ние сме там, където трябва да бъдем и наистина е много опасно. 

Сега и учителите ги е страх, но те ходят с маски, както и децата. Всички ни е страх. Повечето сме в рискови групи, но това означава ли, че трябва да ни е страх и да спрем да работим. В момента най-големият проблем са заведенията и дискотеките дали да бъдат пълни, а трябва здравето да е най-важното за всички. Трябва да оцелеем по някакъв начин и това може да стане, само ако се научим да бъдем единни и да спазваме правилата. Няма да оцелеем, ако всеки си прави каквото си иска. В момента възпитаваме едно ново поколение и трябва да му покажем, че правилата е необходимо да се спазват, а не да вярваме в конспиративни теории. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22929

Повече за Коронавирус

corona
Галя Георгиева
3876 4

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 4

Добави коментар

2020.11.17 | 16:21

62828
Лъжците от медиите! Вие наричате селяни хората, които виждат тоя фарс, а вие изроди, сте лъжци.
Перо

2020.11.17 | 15:17

62731
И вие ли бе?

2020.11.17 | 14:51

62706
Госпожата с големите доходи за какво реве?За един кашон с маски ли?Аман от гьотверени
Ох

2020.11.17 | 13:16

62625
Правилно заболекарите са по зле от лекарите но за тях такъв рев не чувам

Добави коментар

Водещи новини