Още 6 души са положителни за COVID-19 в Разград. РЗИ: Ситуацията в областта се влошава

  • 14 октомври 2020 16:06

  • 594
  • 0
Още 6 души са положителни за COVID-19 в Разград. РЗИ: Ситуацията в областта се влошава
© Pixabay

Областният управител Гюнай Хюсмен призова всички имащи отношение институции за пълна мобилизация, за да бъде посрещната адекватно очакваната втора вълна от случаи на COVID-19. Това съобщиха от Областната администрация на Разград. 

Той води заседанието на Областния щаб за борба с вирусното заболяване. „Влизаме в есенно-зимния сезон, а прогнозите са, че идващата втора вълна на болестта ще е сериозна. Затова нека бъдем добре подготвени да я посрещнем“, заяви Хюсмен.

Ситуацията в областта през последните дни се влошава, обяви в своя анализ на епидемичната обстановка директорът на РЗИ-Разград д-р Ася Генева. Тя съобщи, че във вторник е имало 12 нови случая на COVID 19в областта, а в сряда те са вече 18.

Обобщената статистика показва, че от началото на епидемията в Разградско са регистрирани общо 266 случая на заразата. От тях активни в момента са 81, от които на домашно лечение са 59 души, а в болница са настанени 29. Общият брой на починалите е 17.  

Д-р Генева изнесе данни за заболели учители и ученици. Според тях в ОУ „Васил Левски“ има един заболял преподавател, в  ОУ „Тургенев“ са трима, а в  ПГИ „Робърт Шуман“ е един. Учителят във „Васил Левски“ не е бил на работа, когато се е заразил, затова не се е наложило да се вземат мерки за поставяне под карантина. В „Тургенев“ е изолиран един II клас, защото е заболял класният ръководител. В ПМГ „Академик Никола Обрешков“ се е заразил един ученик в XII клас, като под карантина са поставени 25 ученици от неговия клас. В ПТГ „Шандор Петьофи“ са заболели двама ученици, единият в IX, а другият в XI клас. Съответно изолирани са съучениците им, в първия случай – 25 деца, във втория -21.  Затворена е и детската градина в с. Китанчево, община Исперих, която в момента не приема деца.

9-месечно бебе е с COVID-19 в Разградско

„Досега нашата болница разполагаше с 15 легла в Инфекциозното отделение и 2 в Интензивното отделение /ОАРИЛ/, от днес има разкрити още 5 нови легла“, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ „Свети Иван Рилски“ д-р Гечо Жеков. Той сподели тревогата си, че капацитетът от места за хоспитализиране на болни от корона вирус е пред изчерпване.

Д-р Жеков разказа, че клиничната лаборатория за PCR се справя много добре с работата си и поема изследвания на хора от съседните области. Лекарят каза още, че на лечебното заведение се налага да си купува предпазни средства, тъй като осигурените количества бързо свършват. Областният управител Гюнай Хюсмен се ангажира да съдейства за осигуряване на такива консумативи.

18-годишен млад мъж е сред новите случаи на COVID-19 в Разград

На заседанието стана ясно, че болницата в Исперих е изчерпала леглата за болни от COVID-19 и бе взето решение да бъде оборудван третият етаж на сградата с още 5 места.

От болницата в Кубрат обявиха, че засега нямат заболели, но и не разполагат със специалисти инфекционист и пулмолог, поради което нямат достатъчна готовност за справяне с евентуално усложнена обстановка. Областният управител разпореди по най-бързия начин да бъде намерено решение на проблема.

Началникът на РУО – Разград Ангел Петков съобщи, че в учебните заведения се спазват всички противоепидемични мерки и има готовност при необходимост да се преминава към дистанционно обучение.   

Директорът на областната дирекция „Социално подпомагане“ Татяна Костова обяви, че до момента няма случай на заболял служител от системата, както и на настанен в социалните домове в региона. Тя поясни, че хората в тези институции са поставени в изолация, тъй като са рискова група, която е много уязвима.

Директорът на ОД на МВР Ивайло Йовчев съобщи, че са заболели 7 служители в системата, което е наложило общо 40 да бъдат поставени под карантина. Това е създало известни затруднения, но очакванията са в края на седмицата хората да се върнат на работа и ситуацията да се нормализира.

На заседанието стана ясно още, че БЧК има готовност да снабдява с пакети храна хора в нужда, които поставени под карантина, а системата на „Бърза помощ“ има готовност да реагира на всеки по-сериозен случай.  

Щабът възложи на Агенцията по храните да затегне контрола по заведенията, за да се спазват по-стриктно изискванията за дистанция между масите и клиентите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
594 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини