Деница Сачева с коментар за случаите на COVID-19 в дома за стари хора в Русе

  • 31 юли 2020 13:52

  • 723
  • 4
© Novini.bg

Следим изключително внимателно ситуацията. Имаме готовност, ако се вземе решение на общинско ниво, част от потребителите да бъдат пренасочени към друга сграда и имаме готовност със стандарта за социална услуга да покрием разходите за това. Това заяви на брифинг в Народното събрание министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е във връзка със заразените с коронавирус от дом "Възраждане" в Русе.

,,В случай че има недостиг на персонал, ние имаме готовност да командироваме служители там, но бързам да подчертая, че с дата 1-ви август не само заплатите на социалните работници в Агенцията за социално подпомагане се увеличават, но се увеличават и стандартите за възнаграждение именно в социалните услуги, така че заплатите ще бъдат по-високи със средно 21 процента'', добави министър Сачева.

Стават ясни резултатите на 75 души от дома за възрастни хора в Русе

До момента имаме 16 000 души, които са в институции и персонал от над 10 000 души, който се грижи за тях. Допреди една седмица поддържахме изключително ниски нива – общо 56 бяха заразените и с изключение само на случая в Кула, където имахме 15 смъртни случая, нямахме друг пробив. Това е първият за съжаление такъв пробив на общинско ниво и се обръщаме още веднъж с такъв призив към всички кметове и общини да бъдат изключително внимателно що се отнася до организацията на работа до необходимостта от осигуряването на допълнителни предпазни средства, дезинфекция, включително и строги мерки по отношение на посещенията, защото в действителност домовете за стари хора са едни от най-уязвимите, сподели още тя.

,,За последните три месеца на тази година сме предвидили с част от средствата, които идват по линия на ЕК, да създадем т.нар. Ковид-стандарт за социални услуги, за да може в социалните услуги да се получат допълнителни средства за дезинфекция и за лични предпазни средства'', обяви Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е.

Персоналът в Дома се оплаква от лоши условия на труд, така че съм поискала доклад, за да разбера в какво точно се състоят техните оплаквания. Но пак искам да подчертая, че организацията на работа би следвало да бъде отговорност на общината, без самата аз да бягам от такава, разбира се, но от гледна точка на държавата стандартите, които се осигуряват, са достатъчни, за да покрият нуждите на заведение от такъв тип, посочи в заключение социалният министър.

Последвайте канала на

Novini.bg
723 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
кат си прост и некъдърен

2020.07.31 | 14:44

4
си слагаш веднага очила та да изглеждаш по-интелигентно = ченгеджийски номера
може ли да я

2020.07.31 | 14:41

1
фотошопвате сачева, че заприлича на Дан Колов от безплатно папкане
може да се взима

2020.07.31 | 14:42

3
за мама меркел с тия цветни сакенца
сачева = МАФИЯ

2020.07.31 | 14:42

2
и то НЕКЪДЪРНА = ОСТАВКА

Добави коментар

Водещи новини