Маратонското бягане може да удължи живота, да понижи кръвното налягане и да укрепи артериите

  • 07 януари 2020 17:40

  • 1875
  • 0
Маратонското бягане може да удължи живота, да понижи кръвното налягане и да укрепи артериите
© Pixabay

Маратонското бягане може да удължи живота, да понижи кръвното налягане и да укрепи артериите, дори ако прибегнем до тази активност на средна или по-късна възраст, установиха учени, цитирани от Ройтерс.

"Изглежда, че никога не е късно", каза Шарлот Манисти от Юнивърсити колидж Лондон, една от ръководителките на изследването.

Проучването на маратонското бягане показва, че най-големи са преимуществата за здравето на по-възрастните мъже с повишено кръвно налягане, които тичат по-бавно. Учените обаче признават, че все още не им е ясно защо подобренията в здравето са най-отчетливи в тази група, допълва БТА.

Учените са изследвали 138 участници в Лондонския маратон през 2016 г. и 2017 г., които са се включили за пръв път. Средно новите бегачи са 37-годишни, 49 на сто от тях са мъже и не са тичали повече от два часа седмично преди началото на изследването. Средното време за маратонското бягане в края на проучването е 5,4 часа за жените и 4,5 часа за мъжете. Учените са изследвали участниците преди тренировка и след края на трасето, дълго 42 км, за да установят дали успешното приключване на маратона има положителен ефект върху артериалния тонус. Втвърдяването на артериите е нормална част от остаряването, но повишава риска от сърдечносъдови заболявания като сърдечен удар и състояния, свързани с деменцията и бъбречни заболявания.

Резултатите от изследването сочат, че е възможно да се обърнат последиците от остаряването на кръвоносните ни съдове с упражнения в рамките на шест месеца, казва Манисти.

Последвайте канала на

Novini.bg
1875 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини