Дерматолог разкри тайната на здравата кожа по време на бременност

03 януари 2020 15:30

Дерматолог разкри тайната на здравата кожа по време на бременност
© Pixabay
1085 0

По време на бременност, а и след раждането, тялото на жените претърпява множество промени, които оставят своя отпечатък върху кожата.

От една страна кожата придобива много повече положителни свойства, в сравнение с всеки друг период в живота. Кожата става сияйна, косата здрава, ноктите също. От друга страна обаче, това се наблюдава при стандартните бременности. Не рядко бременността може да се окаже проблемна по отношение на състоянието на кожата. Много често се характеризира с голяма сухота, разширени капиляри по краката, което води и до разширени вени, появяват се и тъмни петна, обяснява дерматологът д-р Росица Денчева, предава БНР.

Нов вид тест за бременност показва кой е бащата

Сухата кожа е особено проблемна през зимните месеци, което може да доведе до сърбеж. Сърбежът по време на бременност, оказва се, може да бъде и предшественик на някое от специфичните заболявания на бременността. Сред тях са уртикарията и някои видове херпесни състояния, характерни само през този период.

Те трябва да бъдат консултирани и разпознати, за да не създават дискомфорт. 90% от тях изчезват с появата на бебето, но има други, физиологични промени на кожата, сред които са тъмните петна, разширените вени и промяната на окосмяването, които зависят от хормоналните промени, и остават в първите няколко месеца след раждането и по време на периода на кърменето.

Всяка бременност е строго индивидуална, но все пак е важно да се изберат правилните профилактични продукти за грижа за кожата, които да подобряват еластичността и здравината ѝ, както и да са предназначени за превенция на стрии.

Д-р Денчева препоръчва бременните да не се излагат твърде много на слънце и да употребяват слънцезащитен крем.

Промените в климата съкращават бременността

Тя обясни още, че по-голяма част от продуктите, които се използват за справяне с белезите на възрастта, не би трябвало да бъдат употребявани по време на бременност. Кремовете против бръчки, например, биха могли да имат неблагоприятен ефект по време на бременност.

Най-добре е по време на бременност, съветва дерматологът, да се използват кремове с хидратиращи функции, които да запазят влажността и омазняването на кожата, както и слънцезащитен продукт.

Радина Лазарова
1085 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини