Промените в климата съкращават бременността

  • 04 декември 2019 16:36

  • 609
  • 1
Промените в климата съкращават бременността
© Pixabay

Глобалното затопляне може да накара жените да раждат по-рано и да застраши новородените, сочат резултатите от проучване, пише ladyzone.bg.

Учените от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, изследвали раждаемостта и метеорологичните промени в САЩ, са установили, че когато температурите са по-високи от 32°C, раждаемостта нараства с 5%.

Много деца са родени дни преди естествения термин на раждане, но някои са били родени две седмици по-рано от очакваното. 

Изследователите смятат, че горещините могат да причинят хормонални промени у бременните жени, поради което да родят по-рано от предвиденото.

Нов вид тест за бременност показва кой е бащата

Преждевременно родените бебета могат да бъдат с по-ниско тегло, да страдат от по-бавно развитие и да станат по-податливи на здравословни проблеми.

"Най-малко 25 000 раждания годишно се свързват с известно съкращаване в продължителността на бременността в САЩ през примерния период, който сме изследвали", коментира научният екип, ръководен от проф. Алан Барека.

Експертите установяват, че средно бременността се съкращава с 6 дни, но при някои бебета ситуацията е по-притеснителна - те се раждат 2 седмици по-рано.

Американските специалисти са проучили данните за повече от 56 млн. раждания в САЩ в периода между 1969 и 1988 г.

Имайки предвид, че периодът на проучване е приключил преди 30 години, резултатите от него предполагат, че ефектите от глобалното затопляне могат да бъдат още по-осезаеми от предвиденото в бъдеще.

Стресираните бъдещи майки е по-вероятно да родят момичета

Проблемът вероятно ще се задълбочи заради климатичните промени на планетата и глобалното затопляне, тъй като горещите вълни ще стават по-чести през следващите десетилетия, казват изследователите.

Тъй като рекордно високите нива на въглероден диоксид в атмосферата задържат слънчевата топлината на Земята, това води до повишаване на глобалната температура.

Пълните резултати от научното изследване са публикувани в списание "Nature Climate Change".

Последвайте канала на

Novini.bg
609 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
k

2019.12.05 | 12:32

1

Тоест в Африка не раждат, след като там 32'С е прохладно време?

Добави коментар

Водещи новини