България е последна в ЕС по трансплантации на органи

  • 07 декември 2019 17:00

  • 399
  • 3
България е последна в ЕС по трансплантации на органи
© Getty Images (архив)

България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място. Това е казал Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар "Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб" в София.

Според Таушанов потенциалът на страната ни е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови, но проблемът е в липсата на дарители на органи. През тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000, е обяснил още той.

Децата, които загубихме след забавено или неадекватно лечение през 2019 г.

"Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим за информиране на обществото", е казал Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Освен това, по думите му, ще се търси вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България. Той е обяснил още, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

БТА
399 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2019.12.08 | 13:12

3

В замяна на това имаме оплаквачки в изобилие начело с черногледият президент другарят Радев.

потенциалът на страната ни е огромен, защото има п

2019.12.07 | 18:26

1

но липсва ефективен контрол върху ЗАКОНА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАНИ, ТЪКАНИ И КЛЕТКИ

риплей

2019.12.07 | 18:28

2

потенциалът на страната ни е огромен, защото има подготвени кадри с ... бели престилки, но липсва ефективен контрол върху ЗАКОНА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ОРГАНИ, ТЪКАНИ И КЛЕТКИ

Добави коментар

Водещи новини