Децата, които загубихме след забавено или неадекватно лечение през 2019 г.

  • 05 декември 2019 10:13

  • 4080
  • 2
Децата, които загубихме след забавено или неадекватно лечение през 2019 г.
© gettyimages

В края на годината, когато е време за равносметка, Novini.bg припомня най-нелепите случаи, при които починаха деца след забавено или отказано лечение. Това се случва в ХХI век, въпреки подобряването на качеството на здравеопазването, по-доброто финансиране, по-модерната апаратура и т.н.

Лекарите казват, че има случаи, при които са безсилни, а българите обвиняват лекарите, че не са направили нужното, за да помогнат. Факт е обаче, че търпимостта е на привършване, а обществото жадува за възмездие и саморазправа.

В началото на 2019 година смъртта на 4-годишната Селин, починала в клиника в Кьолн, стана повод за масови протести на наши сънародници в Германия. Близките на детето обвиниха лекарите в престъпна небрежност и неглижиране на случая. Всичко започва от продължителна кашлица, която се задълбочава до тежка белодробна инфекция. До този момент, обаче няма виновни за трагедията.

Родителите на починалото в Германия българче: Очерниха ни живота

Друг фрапиращ случай е от столичния квартал „Ботунец“, където почина 10-годишно дете, след като се задави с пионка за игра. Детето започва да се задушава, но липсата на спешен лекар в поликлиниката в квартала, е било фатално. Линейката пък се забавила 45 минути, по думите на близките. Този случай също предизвика масови протести. От „Спешна помощ“ се оправдаваха с отказ от линейка от страна на близките на детето. Каква е истината , не стана ясно.

Роми от Ботунец искат справедливост за смъртта на задушилото се дете

През януари 5-годишно дете почина от усложнения от грип в Благоевград.

Друг потресаващ случай е този на малкия Преслав, който почина от усложнения, причинени от вирусна инфекция в Плевен. Родителите обвиниха лекарка, която искала да свали температурата на детето със спирт и разходки в студа навън. В крайна сметка неадекватното лечение има фатални последици.

Родителите на бебето в Плевен споделиха, чe дробчетата му са отказали преди да почине

В началото на годината в Пазарджик почина 2-годишно дете след усложнения от вирусна инфекция. Преди това детето е било лекувано от пневмония, но се влошава. Лекарите в детското отделение коментираха, че ако детето е доведено ден по-рано, са можели да му помогнат.

Случай от 19 юни потресе цялата страна, след като НЗОК изпрати фактура за 14 000 лева на майката на гаснещо от левкемия дете. Мими бе родена със Синдром на Даун, а около лечението ѝ избухва скандал, след като семейството е чакало почти 2 месеца, Здравната каса да одобри плащане на противотуморни лекарства и накрая получило фактура за почти 14 хил. лв. След смъртта на момиченцето, майката дари събраните пари на други нуждаещи се деца.

Майката на Мими: Получих писмо, че дължа 14 хил. лв. за лечението ѝ

18-годишният Иван Иванов от Бургас, който спешно се нуждаеше от белодробна трансплантация, почина заради липса на лечение у нас. Момчето страдаше от рядкото заболяване муковисцидоза, а освен от трансплантация, се нуждаеше от терапия, струваща 2000 лева на месец. Родителите на Иван събираха средствата за терапията чрез дарения и се надяваха, че той ще бъде включен в списък за трансплантация в Австрия.

През месец юли дете на годинка почина в болница в Плевен от тежка инфекция след почивка на море. При този случай лекарите 12 часа не са могли да свалят температурата на детето. Според говорител на болницата, детето е постъпило 4 дни след неадекватно лечение, а според родителите лекарите са подценили случая. Майката разкри, че детето не е било прегледано от лекарите, а сестрите не са успели да намерят вените му, за да му включат система.

През месец август угасна още един детски живот. Месец преди да тръгне в първи клас Кристин бе нападната, зверски изнасилена и бита от неин съсед. Момичето бе открито в безпомощно състояние от нейни близки, според които лекарят от „Спешна помощ“ се държал неадекватно и дори не се опитал да помогне на умиращото дете. Той се защити с твърденията, че бабата била в афект и не му давала да докосне детето. В крайна сметка момиченцето умира.

Отказват да оповестят нарушил ли е правилата лекарят, който транспортира детето от Сотиря

В края на октомври 9-годишно момче от село Кардам почина след отравяне. Първоначално имаше съмнения за хранително отравяне, заедно с две от сестрите му. Оказа се, че смъртта му е причинена от вдишване на газ фосфин. Близките отричаха и обвиниха спешните лекари, отзовали се на повикването им. Лекарят, пристигнал на място преценил на място, че децата не са в толкова тежко състояние, че да бъдат хоспитализирни. Часове по-късно обаче момченцето умира, а сестрите му бяха спасени след няколкодневна борба на лекарите да ги спасят.

Майката на починалото 9-годишно дете в Кардам: За мен е лекарска грешка

Случаят, който взриви търпимостта на обществото стана смъртта на 3-годишният Александър, който бе прехвърлян между три столични болници преди да издъхне от пневмония. Според почернените родители, повече от два часа лекарите в Педиатричната болница в София отказват лечение на 3-годишното им момченце. Те търсят помощ от общо три болници в столицата, където отказват да ги приемат. Детето умира в „Пирогов“, където е закарано в много тежко състояние. Трагедията стана причина премиерът Борисов да поиска оставките на директорите на трите столични болници, имащи отношение по случая, докато текат проверките. Родителите все още търсят причината да се стигне до фаталния край на детето им.

Свидетел на трагедията с 3-годишното дете в София: Потресен съм

От болничните асоциации признават, че проблеми има, но призовават да не се търси и хвърля вина безцелно, а да започнат да се решават дългогодишните проблеми, натрупани в здравеопазването. Могат ли да се предотвратят подобни трагедии или ще има и други, само времето ще покаже? Молим се да няма.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4080 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
БАБА

2019.12.05 | 14:47

2

Нямате вече свястен изпит по "Диференциална диагностика" Направихте човека на сергия с дреболии и му сложихте цени на едро и дребно,ама това не е грях на лекарите а на държавата!

Бъдещ колега

2019.12.05 | 12:06

1

На това ли Ви учат в университета, Вас журналята ?
Да трупате негативизъм ден след ден и да насаждате омраза към лекарското общество.
Как пациентите да имат доверие към лекарите като всеки ден се говори кой е починал от "неволя на съдбата" в еди коя си болница или кой лекар слага фалшиви стендове ? А споменава ли се как всеки ден се правят н-брой операции и се спасяват н-брой човешки животи във всяка една болница ? Лекарите не са богове, не винаги може да се помогне и човекът да се излекува. Проумейте го

Добави коментар

Водещи новини