Гледай на живо

ЦСКА - София с важен тест в Европа, "червените" приемат на националния стадион хърватския Осиек

Шествие в София по повод Световния ден за борба със СПИН

  • 01 декември 2019 17:54

  • 447
  • 2
Шествие в София по повод Световния ден за борба със СПИН
© bulphoto

Информационни пунктове и шествие на доброволци към БЧК имаше в центъра на София по повод Световния ден за борба със СПИН-а. Той се отбелязва ежегодно от 1988 г в памет на починалите от вируса, в подкрепа на серопозитивните и в полза на по-добрата информираност на хората.

35 милиона души са починали от СПИН от началото на епидемията до момента.

На всеки 17 секунди някой в света се заразява с ХИВ. По данни на глобалната програма по СПИН, близо 38 милиона души живеят с ХИВ - СПИН. Превенцията и добрата информираност са ключа към справянето с проблема, казват експертите.

В Деня за борба с епидемията Националната пациентска организация изпрати "отворено писмо" до лекарите у нас с призив да не бъдат дискриминирани хората заради ХИВ.

Отбелязваме Световния ден за борба с ХИВ/СПИН

„ХИВ вече е контролируема инфекция“, се казва в писмото на организацията.

„За съжаление не са единични случаите, в които на пациенти с диабет, онкологични заболявания или кардиологични проблеми се отказва директно или мълчаливо нужното лечение или хирургична интервенция заради ХИВ. Тази стигма убива хората“, се казва в посланието на пациентската организация.

В България функционират 13 кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ, както и 17 мобилни кабинета, които предоставят здравно-превантивни услуги сред уязвимите групи.

 

Мая Йорданова
447 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
да

2019.12.01 | 18:26

1

от БЧК само имитират дейност, но реално почти нищо не правят..

2019.12.01 | 19:45

2

ами като си лягате с който ви падне

Добави коментар

Водещи новини