Суровите зеленчуци може да са вредни за здравето

  • 01 октомври 2019 13:20

  • 1789
  • 1
Суровите зеленчуци може да са вредни за здравето
© Pixabay

Суровите зеленчуци може да са вредни за здравето, защото убиват бактериите в храносмилателната система, които засилват имунитета и усвояването на храните, съобщи в. "Дейли мейл".

Учени от университета на Калифорния в Сан Франциско извършиха изследвания с мишки и хора, които показаха, че готвената храна не само променя микробиома, но и влияе дали гените на микробите се включват или изключват. Причината според тях, е че много сурови продукти съдържат съединения, които убиват микроорганизмите, каквито са и чревните бактерии.

При суровото и готвеното месо такава разлика няма, но при зеленчуците тя е значителна.

Учените са направили първоначалните изследвания с мишки, като са им давали сладки картофи, а след това - обикновени картофи, царевица, грах, моркови и червено цвекло. Резултатите били еднакви. След това са работили с професионален готвач, който подготвил меню от сурова и готвена храна за хора. Резултатите показали голяма разлика в микробиома.

Последвайте канала на

БТА
1789 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
за хората и мишките

2020.02.11 | 17:53

1

Е, сега какви да ги дъвчем:сурови, готвени, полусготвени?

Добави коментар

Водещи новини