СЗО призова да се инвестират 34 милиарда долара в борбата с маларията

23 август 2019 17:51

СЗО призова да се инвестират 34 милиарда долара в борбата с маларията
© Pixabay
252 0

Усилията в борбата с маларията, която върлува най-вече в Африка, са достигнали мъртвата точка от две години, предупреди Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

СЗО призова да се инвестират много средства за създаване на по-ефикасна ваксина.

"Светът е на кръстопът - заяви директорът на Глобалната програма на СЗО за борба с маларията Педро Алонсо. - Реализираният през последните няколко десетилетия исторически напредък е на път да бъде забавен." Той отбеляза, че СЗО се изказва недвусмислено в полза на изкореняването на маларията, но че при сегашните възможности е малко вероятно това да бъде осъществено.

Светът не е на правилния път за постигане на поставената през 2015 г. цел - през 2030 г. случаите на малария и предизвиканите от болестта смъртни случаи да бъдат намалени с 90 на сто. В нов документ на експертна група на СЗО се посочва, че след напредъка, свързан с намаляване на случаите на малария и на дължащите се на болестта смъртни случаи, се наблюдава стагнация. Експертната група смята, че 34 милиарда долара трябва да се инвестират до 2030 г., за да се разработят нови средства за борба с маларията, включително ваксини.

БТА
252 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини