СЗО бие тревога: Ебола е заплаха за здравето в международен план

Ебола е обявена за заплаха за общественото здраве в международен план, след като заразен е пренесъл вируса в град с два милиона души в Демократична република Конго и е починал, съобщават световни агенции, цитирани от БТА.

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е време светът да предприеме действия, след като агенцията на ООН би тревогата с цел спиране разпространението на смъртоносното заболяване.

Повече от 1600 души са починали от август 2018 г. Това е втората вълна на разпространение на ебола в историята, която се появи в регион, определен за военна зона. 46-годишният пациент е свещеник, който се е заразил, докато е бил на посещение в град Бутембо - епицентър на новата вирусна вълна.

Здравните власти в Конго твърдят, че мъжът е взел автобус за 200 километра от Бутембо до Гома миналата седмица. Той починал на път за лечебно заведение. Град Гома, който граничи с Руанда, е голям транспортен център. Той е с население повече от 2 милиона души, което го прави най-големият град, който може да бъде засегнат от вируса.

Експерти от СЗО предупреждават, че случаят със свещеника може да "промени играта", тъй като Гома е "врата към света". Здравните власти в Конго съобщават, че са установили 60 души, които са имали контакт със свещеника, след като се разболял. Половината от тях са ваксинирани против ебола. В Конго са регистрирани 2512 случая и до момента са починали 1676 души.

Ебола за първи път се появява през 1976 г. в Южен Судан и ДР Конго. Името на вируса произлиза от река Ебола, където е открит. Обикновено се съобщава за по-малко от 500 случая всяка година и няма съобщения за случаи между 1979 и 1994 година.

Коментари

  1. 2019.07.19 | 13:58

    Вирус разработен в руска лаборатория и пуснат в Африка за тестове, неслучайно руската кочина има огромен контингент военни, инструктори, персонал и лекари във всяка страна от Централна Африка, дори и в Мадаскар.

  2. 2019.07.18 | 09:47

    Вирус направен в американски лаборатории и пуснат на чернилките под формата на безплатни ваксини !

  3. 2019.07.18 | 07:29

    Краварите и ционистите ще подпалят Света!Трябва да бъдат спрени с огън и меч,докато не е станало прекалено късно!

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет