ООН призовава за събиране на стотици милиони долари за борбата с ебола

  • 15 юли 2019 16:12

  • 250
  • 0
ООН призовава за събиране на стотици милиони долари за борбата с ебола
© Getty Images/Guliver (архив)

Епидемията от ебола в Демократична република Конго може да продължи по-дълго, да струва много повече пари и живота на много повече хора, ако държавите от ООН не предоставят още сега стотици милиони долари за справяне с нея, каза днес заместник-генералният секретар на организацията по хуманитарните въпроси Марк Лоукок, цитиран от Ройтерс.

В изявление преди среща в Женева за набиране на средства за борба с най-тежката епидемия, върлувала някога в ДР Конго, Лоукок призова също страните членки на ООН да съдействат за прекратяване на насилието в региона.

Епидемията в източната част на ДР Конго е вторият най-смъртоносен взрив на болестта от появата ѝ след епидемията от 2013-2014 г., когато ебола отне живота на близо 11 000 души в Западна Африка (Гвинея, Либерия, Сиера Леоне), отбелязва Франс прес.

"Има 1655 смъртни случая (1561 потвърдени и 94 вероятни) и 694 излекувани", се посочва в ежедневния бюлетин на министерството на здравеопазването от събота.

В текста се уточнява, че 160 239 души са ваксинирани.

Двама представители на местни общности, сътрудничили в кампанията за предотвратяване на разпространението на болестта, са били убити в източната част на ДР Конго в нощта срещу неделя, съобщи Франс прес, като се позова на здравното министерство.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
250 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини