-
27 март 2019 07:20
- 9649
- 1
Зелени марули, спанак, лапад и репички заляха пазара ни през последните седмици.
По традиция и тази година парниковите варианти на зелениите се появиха доста рано. Всички парникови зеленчуци, най-вече зелените, съдържат голямо количество нитрати, които обаче не надвишават допустимите стойности и не са вредни. Количеството им е съвсем безопасно за човека, коментират специалисти по хранене.
В рискови се превръщали, когато ги консумираме вече омекнали или в процес на гниене. Нитратите в тях ставали нитрити, които под въздействието на стомашните киселини и бактериите в червата преминавали в други съединения, наречени нитрозамини. Те обостряли вече съществуващи гастрити или създавали такива, били канцерогенни и дори можели да предизвикат рак на стомаха.
Скоро беше установено, че човешкият организъм сам си произвежда известно количество нитрати, но в минимални количества, от които организмът се нуждае, казват лекарите. За безопасната консумация на зелениите специалистите съветват да не ги купуваме в опаковка. Там бактериите свободно се развиват, тъй като зеленчукът не може да диша. Консумацията на зелени салати трябва да става след непосредственото им приготвяне. Зелени салати, оставени на съхранение при стайна температура, са много рискови.
За предпочитане е листата да се накъсват с ръце, за да не изтичат клетъчни сокове, които са уязвими на фактори от околната среда. И не на последно място - отстранявайте стъблата и жилките, както и частите от кореновата им система. В обвивките има най-много нитрати, които мигрират в съдържимото, пише ретро.бг.
Последвайте канала на
Свързани новини
Почти 1,4 млн. души в ЕС ще станат жертва на рак през 2019 г.
19 март 201911:20
Гръдните импланти могат да причинят рак
08 февруари 201914:10
Днес е световен ден за борба с рака
04 февруари 201914:17
Роботи откриват по-добре от лекари рак на маточната шийка
11 януари 201915:16
Разработиха нов метод за борба с рака с помощта на стволови клетки
09 януари 201915:02
Разработват дихателен тест, който ще открива различни видове рак
07 януари 201908:19
Как да разпознаем рака: 3 основни симптоми
01 септември 202406:39
Киселите краставици могат да причинят рак
20 август 202411:02
Новите технологии превземат ритуалите за поклонението в Мека, заради пандемията
29 юли 202014:02
Ювентус 1:0 Милан, голям пропуск на Тео Ернандес
Валенсия 0:0 Реал Мадрид, добри минути за домакините
Левски излезе с информация за новия треньор, обяви кой ще изведе отбора за първата тренировка
Салах: Далеч сме от нов договор, искам нещо специално в последната си година
Фенербахче спечели турското дерби, играят се още мачове
Антон Велков: Бяхме малко изненадани от идването на Спас, обликът на Локомотив ще бъде променен
Коментари 1
ДобавиДобави коментар
Водещи новини
Въпреки Шенген: проблем при свободното преминаване през „Дунав мост” при Русе
03 януари 202520:07
Заради Шенген Румъния е заплашена от недостиг на служители
03 януари 202519:34
Явор Куюмджиев: Има неразбирания за това как се формира цената на тока
03 януари 202521:00
Д-р Орлин Колев: Президентът не разполага с правомощието да бави подписването на указа за новия главен прокурор
03 януари 202520:31
Мая Манолова: Решението на КЕВР за повишаването на цената на тока е необосновано
03 януари 202520:49
Водещите новини! Хлябът поскъпва в цяла България. Виктор Орбан не е поканен на откриването на полското председателство на EС (и още…)
03 януари 202519:00
Отказаха линейка на мъж с инсулт в Петричко
03 януари 202519:35
Мъж счупи врата на партньорката си, тя почина
03 януари 202519:26
Приятелката на бияча в Спешното: Охранителят спеше и миришеше на алкохол
03 януари 202519:17
2019.03.27 | 07:50
Е еее вие се оляхте вече с тоя рак!..плашите само хората то не остана храна дето не е канцерогенна