Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания

  • 08 март 2019 08:03

  • 420
  • 0
Всеки осми човек в България има бъбречни заболявания
© БНТ

В България честотата на бъбречните заболявания е 12,84% или всеки осми човек в страната. Има повече от 700 000 души, които страдат от хронична бъбречна увреда. Това заяви проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация в „Александровска“, в сутрешния блок на БНТ. 

"През 1969 г. в България е извършена първата успешна бъбречна трансплантация, което е голямо постижение за страната ни, тъй като първата подобна процедура в света е извършена само 15 години по-рано", каза още той.  

"Нужно е да има увеличение на трупните донори в България, като това зависи от държавата и се иска сериозен финансов ресурс. Въпреки това, трансплантациите са значително по-евтини за държавата, отколкото хемодиализата", допълни проф. Паскалев.

"Макар официалната бройка за чакащите за трансплантация да е малко над 1000 души, реалната бройка на нуждаещите се от бъбречна трансплантация може да е около 15 000 души", разкри той. 

"По-голямата част от бъбречните увреди са без симптоми, но диабетиците са особено уязвима група - в България те са около 500 000 души. Хората с хипертонията са също рискова група, а те в България са около 2,5 млн. души. Това са болести, които увреждат бъбреците. Отоците по крайниците са също белег за бъбречно заболяване", завърши проф. Емил Паскалев. 

Радина Лазарова
420 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини