Лекарите в САЩ страдат от нервно пренапрежение и депресии

  • 17 януари 2019 15:07

  • 611
  • 0
Лекарите в САЩ страдат от нервно пренапрежение и депресии
© Pixabay

Почти 44% от лекарите в САЩ страдат от нервно пренапрежение, а 15% - от депресии или мислят за самоубийство, сочи проучване на "Медскейп", предаде Ройтерс.

По един лекар се самоубива всеки ден в САЩ, което е повече от самоубийствата при хора с друга професия и два пъти по-високо ниво от средното за страната.

В проучването на "Медскейп" е установено, че повечето лекари се борят със стреса с физически упражнения (51% от мъжете и 43% от жените), като лекарките предпочитат да си говорят с приятели и роднини (52% от жените и 37% от мъжете). Яденето на вредна храна помага в преодоляването на нервното напрежение при 38% от жените и 27% от мъжете. Пиенето на алкохол - при 23% от мъжете и 21% от жените.

Административният товар е основна причина за напрежението при лекарите - 59% са го поставили на първо място. Продължителното работно време е на второ място - то е посочено от 34% от запитаните. Електронното досие на пациента също поражда непосилно напрежение според 32% от лекарите. Недостатъчното заплащане е стресов фактор за 29% от докторите и чувството, че "са просто механични елементи в машината" спохожда 20% от запитаните.

Въпреки анкетата не е съдържала въпроса как лекарското недоволство влияе върху пациентите, Лесли Кейн - старши директор в "Медскейп" отбелязва, че 14% от лекарите допускат грешки, които обикновено не правят, 16% изразяват на глас своето недоволство пред пациентите, а 26% са невнимателни при изслушване на оплакванията и описанието на болестта.

Депресията при лекарите влошава техните отношения с колегите и другите здравни работници - 47% от лекарите, посочват, че губят търпение и избухват, а други 40% изразяват неудовлетворението си пред своите колеги и сътрудници.

Проучването е обхванало 15 000 лекари от 29 различни специалности в САЩ.

БТА
611 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини