Проф. Тодор Кантарджиев: Мръсният въздух спомага за разпространението на грипа

  • 07 декември 2018 08:07

  • 900
  • 3
Проф. Тодор Кантарджиев: Мръсният въздух спомага за разпространението на грипа
©

В дните със завишено замърсяване на въздуха трябва да се излиза с шалове и маски, защото спомага за разпространението на грипа. Намалява се защитата на имунитета. В тези дни трябва да избягваме дългите разходки. Това призова директорът на „Национален център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по БТВ.

В момента два вида грип - единият удря младите, другият старите. Единият много бързо отшумява, а другият може да откара до март. В момента обаче не може да се каже кой ще преобладава.

При кашлица с продължителност повече от 3 седмици не може да се каже, че грипът е отминал. Трябва да обърнем внимание и да се пазим повече, каза проф. Кантарджиев.

Проф. Кантарджиев напомни, че е болните трябва да стоят вкъщи, защото в едно затворено пространство ще заразят поне трима души. „Ако работим в затворено помещение 15 души и един се разболее, в следващите 36 часа ще има още поне трима болни. Ако попаднете около болен човек, покрийте носа си мокра кърпичка и след това избършете бюрото си с такава кърпичка, съветва още епидемиологът“, призова той. „Киселото зеле и билковите бонбони помагат срещу разпространението на вирусите“, разкри експертът.

Грипната вълна у нас малко се забави и пикът ще е през януари. Засега националният център официално е установил 6 случая на грип А от тип H3N2 и няколко случая на А(H1N1), известен като свински грип, посочи той.

Не всички районни здравни инспекции обаче изпращат качествени проби, уточни проф. Кантарджиев. Грипът А(H3N2) поразява повече възрастни хора и води до усложнения при заболяванията на белите дробове. Другият – А(H1N1), който беше по-разпространен миналата зима, поразява по-младите хора в активна възраст. Той тръгва бързо, но и отшумява по-бързо.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
900 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.12.07 | 10:06

3

КАМПАНИЯТА ПО ОЧЕРНЯНЕ НА СОФИЯ ТРЯБВА ДА ПРИКЛЮЧИ С ПРИСЪДИ ЗА НЕЙНИТЕ АКТИВИСТИ.

2018.12.07 | 10:00

2

А БСП ЗАМЪРСЯВА

Смърт на тираните

2018.12.07 | 09:08

1

Мръсен въздух, мръсни улици, мръсни хора ни управляват вече 30 мръсни години, мръсна държава сме.

Добави коментар

Водещи новини