Учени откриха признак за поява на рак

  • 20 ноември 2018 13:25

  • 2128
  • 0
Учени откриха признак за поява на рак
© Pixabay

Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис откриха механизъм, който позволява на ракови клетки да усвояват глюкоза и да получат енергия, нужна за оцеляването и растежа на тумори, съобщава сайтът MedicalXpress. При това в клетките се увеличава съдържанието на определени молекули, въз основа на които може да се установи предраково състояние.

Учените идентифицирали молекула, известна като натриево-глюкозен котранспортер 2 (SGLT2). Става въпрос за протеин, който отговаря за пренасянето на глюкоза във вътрешността на клетката. На раковите клетки е нужна глюкоза, за да гарантират оцеляването и растежа си. Затова друг вид транспортни протеини, известни като глюкозни транспортери (GLUT), са изключително важни за тях. Предишни изследвания показаха, че е възможно SGLT2 да играе важна роля за развитието на някои видове рак, включително на простатата и на панкреаса.

Сега била използвана позитронно-емисионна томография, за да се определи активността на различни транспортери на глюкоза в белодробни ракови клетки в отделни стадии от заболяването. Оказало се, че в тези клетки се съдържа голямо количество SGLT2. Това навежда на мисълта, че наскоро появилият се тумор се снабдява с въглехидрати най-вече посредством натриево-глюкозен котранспортер, а не чрез GLUT. Освен това повишената концентрация на SGLT2 може да е налице преди появата на тумора. Това превръща въпросния натриево-глюкозен котранспортер в ефикасен маркер за откриване на злокачествени туморни образувания в ранен стадий от развитието им.

Последвайте канала на

БТА
2128 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини