Учени откриха метод за унищожаване на "безсмъртни" ракови клетки

  • 29 май 2018 10:50

  • 3589
  • 1
Учени откриха метод за унищожаване на "безсмъртни" ракови клетки
© Pixabay

Учени от Института за биомедицински изследвания в Барселона установиха, че раковите клетки на млечната жлеза могат безкрайно да се делят в резултат на активността на протеина р38, който допринася за възстановяване на ДНК, съобщи Лайф.

Ракът на млечната жлеза е най-опасният тип злокачествени тумори у жените, който ежегодно предизвиква 521 хиляди смъртни случая. Съществуват три вида рак на гърдата - естроген рецептор позитивен, HER2 позитивен и три пъти негативен, който съставлява 15 на сто от всички случаи на заболяването и е най-труден за лечение.

Изследването обхванало жени, засегнати от три пъти негативен рак на гърдата. Специалистите блокирали р38 с помощта на инхибитори, използвани в комбинация с традиционни за химиотерапията лекарства, наречени таксани - паклитаксел и доцетаксел.

В резултат на въздействието на лекарствата ДНК на раковите клетки станала по-нестабилна - в нея по-често се появявали дефекти и се извършвала хромозомна реорганизация. Много от съществуващите злокачествени туморни клетки били умъртвени, а броят на новообразувалите се намалял.

БТА
3589 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Румен

2018.06.03 | 19:37

1
Господи,какво откритие! Учихме го като студенти.

Добави коментар

Водещи новини