Предозирането със сол и консерванти в туршиите е опасно за здравето

  • 20 октомври 2018 19:57

  • 14100
  • 1
Предозирането със сол и консерванти в туршиите е опасно за здравето
© Pixabay

Сезонът за приготвяне на зимнината е в разгара си. Предозирането със сол и консерванти обаче може да превърне туршията в опасна за здравето.

Черният дроб и стомаха страдат най-много, когато прекалим със солта, консервантите и оцета в зимнината.

Експертите по безопасност на храните съветват да заместваме ацетилсалицилова киселина в туршиите с естествени консерванти като целина, дъбови или лозови листа.

Те съветват първо да преваряваме водата за зелето или туршиите. Към нея добавяме сол, може и хималайска, но тя трябва да бъде йодирана и в безопасно количество.То е 35 грама на 1 литър. Или на 10 литра 350 грама сол.
Най-използваното добро съотношение за оцета е 1 към 5 или 2 към 10 – на 10 литра вода 2 литра оцет.

Синтетичните консерванти като натриев бензоат са разрешени за ползване и удължават трайността на туршиите, само ако са в точно съотношение. В туршиите има полезни млечно-кисели бактерии и ценни елементи, които забързват метаболизма.

Ако зимнината ви стане солена или прекалено кисела, по-добре я изхвърлете, вместо да рискувате здравето си.

В цялата страна продължават и проверките на Агенцията по безопасност на храните дали търговците продават фалшив или некачествен оцет, предава БТВ.

Последвайте канала на

Novini.bg
14100 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
греек

2018.10.21 | 07:12

1
А химията, която продават вмагазинната мрежа, под формата на туршии да не би да е по-добра.

Добави коментар

Водещи новини