Хора с увреден слух настояват за иновативни образователни и социални услуги

  • 15 октомври 2018 12:52

  • 1282
  • 0
 Хора с увреден слух настояват за иновативни образователни и социални услуги
© Pixabay (архив)

Иновативни образователни и социални услуги, както и пълноценно включване в обществения живот искат младите хора с увреден слух. Тези хора не се нуждаят само от помощи и пенсии, каза на пресконференция Ашод Дерандонян, председател на фондация "Заслушай се".

Той обясни, че е приключил проект, финансиран с европейски средства, чрез който са били обучени младежи за социални асистенти, както и изработени информационни материали, насочени към хората с увреден слух.

Близо 100 хиляди българи са с увреден слух, като около 20 хиляди от тях ползват жестов език, каза Дерандонян. По думите му между 5 и 8 хиляди са младите хора - до 29-годишна възраст, с увреден слух. В София има 5-6 добри жестови преводачи, а в трите специализирани училища, които са в София, Пловдив и Търговище, не преподават учители с увреден слух, допълни той.

Липсват и лектори по жестов език, някои от завършилите студенти трудно се реализират и трудно биват допускани в средата на нормално чуващите и говорещите, единодушни са Христина, Александър и Кирил, членове на "Заслушай се". Те настояват и жестомимичния език да бъде признат за официален език, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1282 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини