Чията помага в битката с високото кръвно

  • 31 май 2018 08:07

  • 3914
  • 1
Чията помага в битката с високото кръвно
© Pixabay

Високото кръвно налягане често остава незабелязано. Ако все пак сте наясно, че имате подобен проблем, шепа семена от чия може да помогне за справяне с него, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на британска специалистка.

Във Великобритания един на четирима души страда от високо кръвно налягане, като в повечето случаи проблемът протича безсимптомно. 

Медицинският консултант д-р Сара Бруър отбелязва, че хората с високо кръвно налягане могат да се възползват от полезните свойства на чията. Семената й са отличен източник на протеини, омега-3 мастни киселини, фибри, минерали и полифеноли с мощни антиоксидантни свойства, които оказват благоприятен ефект върху кръвното.

Специалистката се позовава на резултатите от изследване с 26 доброволци с диагностицирано високо кръвно налягане. Само 17 от тях са пиели понижаващи стойностите му медикаменти.

За целите на изследването част от участниците са приемали 35 грама смлени семена от чия всекидневно, а останалите - плацебо.

В края на периода било отчетено съществено понижение на кръвното налягане при доброволците, приемали чия. При участниците на плацебо не била наблюдавана промяна в показателите.

Смлените семена от чия могат да се използват за поръсване на ястия, а несмлените могат да се приемат с течности, в смутита или в продукти като палачинки или мъфини.

Д-р Сара Бруър напомня, че тъй като е с високо съдържание на фибри, чията трябва да се консумира в умерени количества с достатъчно количество течности, за да се избегне подуване или стомашна болка.

Последвайте канала на

БТА
3914 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кендо

2018.05.31 | 08:47

1
Чикията още повече

Добави коментар

Водещи новини