Внимавайте какви гъби ядете (видео)

  • 23 май 2018 08:37

  • 10224
  • 1
Внимавайте какви гъби ядете (видео)
© Pixabay

Сезонът за бране на гъби започна. Затова Novini.bg попита подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА за какво трябва да внимаваме при употребата на диворастящите гъби, какви са симптомите и какво се случва при едно натравяне.

Отровните гъби се делят от токсикологична гледна точка на такива с кратък латентен период и такива с продължителен латентен период.
Тези с кратък латентен период водят до по-благоприятни отравяния. Има някакъв дискомфорт, патологични прояви, които са относително лесни за овладяване, с кратък болничен престой и без последици за човека.
Гъбите, които причиняват продължителен латентен период са наистина опасни и водят до тежко увреждане най-вече на черния дроб и са смъртоносни.
"Затова, когато човек консумира храна, в която се съдържа диворастящи гъби и след като е минал достатъчно дълъг период - от няколко часа, и има симптоми, това винаги ни кара да си мислим за най – тежкото гъбно отравяне", обясни д-р Митев. Такива пациенти винаги влизат в болница и се проследяват, както клинично, така и лабораторно.

Основният съвет е да не се консумират диворастящи гъби. „Разпознаването на отровните гъби не е лъжица за всяка уста. Гъбари с дълъг стаж многократно влизат в болница поради грешки“, съобщи подп. д-р Митко Митев и заяви, че дори една отровна гъба да се съхранява във фризер, тя пак не губи отровата си.

Подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА


Още от съветите на подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА може да видите във видеото ТУК.

 


По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
10224 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.23 | 12:42

1
Отровни гъби за Костов и неговата банда.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини