Депресията се свързва с по-малко аминокиселини в кръвта

  • 22 февруари 2018 14:43

  • 1622
  • 0
Депресията се свързва с по-малко аминокиселини в кръвта
© Pixabay

Намалените нива на аминокиселините в кръвни проби се оказаха свързани със сериозни депресивни разстройства, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от ЮПИ.

Учени от университета на Източна Финландия и университетската болница в Куопио изследвали здравословното състояние на 90 души на възраст между 20 и 71 години, засегнати от сериозно депресивно разстройство, и на 253-ма участници в контролната група, които не били депресирани.

Организмът използва аминокиселината аргинин, за да произведе азотен оксид, който е медиатор за нервната система и имунната защита и играе роля за регулиране дейността на сърдечносъдовата система. Намалените нива на аргинин са рисков фактор за сърдечносъдови болести.

"Възможно е предизвиканите от депресията възпалителни реакции да понижат нивата на аргинин - заяви ръководителят на изследването Тони Али-Систо. - Това може да доведе до недостатъчно за нервната система и кръвообраащението производство на азотен оксид. Все пак не знаем какви са причините за намалените нива на аргинин у хората с депресия."

Били проучени три аминокиселини - аргинин, цитрулин и орнитин, от кръвни проби за изследване на кръвната захар на участниците. Освен това били измерени концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин от серума. Тези данни били използвани, за да се изследва нивото на аргинин в кръвта.

Не била открита значима разлика между концентрациите симетричен и асиметричен диметиларгинин в двете групи. Били изследвани също кръвни проби, взети 8 месеца по-късно. Антидепресантите и антипсихотиците не повлияли върху концентрациите.

"Макар получените резултати да показват, че депресираните хора са с намалени нива на аргинин в кръвта си, това не означава, че приемането на добавки аргинин ще им осигури защита срещу депресия. Нужни са допълнителни изследвания", отбеляза Али-Систо.

Последвайте канала на

БТА
1622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини