Хиперактивността на мозъчни зони е свързана със заекването

  • 20 декември 2017 10:22

  • 3262
  • 0
Хиперактивността на мозъчни зони е свързана със заекването
© Pixabay

Учени от института за когнитивни изследвания и невронауки "Макс Планк" в Лайпциг и Медицинския институт към университета в Гьотинген установиха, че дефектите в говора са предизвикани от десинхронизираното функциониране на някои рецептори в двете полукълба на мозъка, съобщи Лайф.

При това едното полукълбо на мозъка у хората, които по рождение имат дефекти в говора, винаги функционира по-активно от другото. Това усложнява формирането на речта и е свързано с проблеми при произношението.

Изследването на структурите и активността на мозъка у заекващи хора показало, че що се отнася до съдържанието на нервни влакна, дясното полукълбо се отличава съществено от лявото. По мнението на учените, хиперактивността на отделни мозъчни зони, които обработват и планират речта, и на моторния кортекс на лявото полукълбо на мозъка може да предизвика дефекти в говора.

Симптомите на говорния дефект се откриват лесно, но засега причините за това спонтанно блокиране на нормалната реч не могат да се изследват докрай.

Последвайте канала на

БТА
3262 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини