Успиването през уикенда крие риск от затлъстяване

  • 21 януари 2015 14:11

  • 1459
  • 0
Успиването през уикенда крие риск от затлъстяване
©

Успиването през уикенда води до затлъстяване, обявиха британски учени. Те посочват, че това се дължи на факта, че  биологичният часовник се обърква от променящите се модели на сън, съобщава БТА.

Учените от Британския съвет за медицински изследвания сравниха ефекта от преспиването с разликите в часовите пояси при презокеански полет и затова го нарекоха социален джетлег. Самолетните полети обаче предизвикват временни проблеми с метаболизма, докато излежаването до късно през почивните дни обикновено е хронично и затова може да доведе до по-сериозни последици.

Изследването е било проведено сред 800 души. Учените са следили теглото и обиколката на кръста на 800 участници, както и биомаркери за възпаление и диабет в кръвта. След това сравнили резултатите с отговорите им за навиците им за сън. Резултатите показват, че ако има разлика от два часа в продължителността на съня през работната седмица и през почивните дни, рискът от по-висок индекс на телесната маса и покачване на биомаркерите за диабет и възпаление се увеличава. Причините са неизвестни. Възможно е успиването да нарушава здравословни навици в храненето и движението.

Срещу преспиването в почивните дни учените препоръчват да се избягва кафето следобед, 20-минутна гимнастика или разходки всеки ден, лека вечеря и успокояваща рутина преди лягане всяка вечер, като взимане на вана или леко четиво. Помага и излагането на слънце, което дава повече енергия и човек не се чувства уморен на другата сутрин.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини