12 - годишни сеят срамни болести

  • 07 септември 2011 06:21

  • 23119
  • 29
12 - годишни сеят срамни болести
©

Дванадесет-четиринадесетгодишни момичета и момчета вече се заразяват с полово предавани болести.

Най-често те пипват хламидиаза, която протича без симптоми, затова не я лекуват, а впоследствие тя причинява стерилитет. Това съобщи д-р Тотко Найденов от Националния алианс „Живот за България”. Вече има и няколко регистрирани случая на 12-годишни, заразени с гонорея. В действителност обаче инфектираните с нея и дори със сифилис са много повече, пише в. "Монитор".

Те обаче не се регистрират, тъй като от неудобство учениците не ходят на лекар, а пробват да се лекуват сами с антибиотици. Информация за курса на лечение те си разменят в интернет, обясни д-р Найденов.

Освен традиционното лечение с антибиотици, което продължава минимум един месец и излиза около стотина лева, някои си бият инжекции с пеницилин еднократно. Те са разработени така, че една доза да е достатъчна за лечението, цената им е 5-7 лева според производителя и вносителя.

Д-р Тотко Найденов подчерта, че девойките, още като ученички в прогимназията, пипват човешкия папиломен вирус от безразборен секс без презерватив. Разновидности на въпросния вирус причиняват впоследствие рак на шийката на матката. От него обаче мъжете не боледуват, независимо че са преносители.

Петгодишно момченце е лекувано от сифилис неотдавна в Клиниката по кожно-венерически заболявания на Александровска болница. Детето спяло в едно легло с кака си, която най-вероятно го е заразила с целувка след орален секс с болен, съобщиха пък доктори от лечебното заведение.

Тийнейджърите започват полов живот твърде рано, единодушни са медиците. Момичетата са виртуози в леглото още в седми клас, а момчетата ги догонват едва в осми.

4500 аборта са направени от тийнейджърки през последните близо две години, показват данни на Националния център по здравни знания.

Учениците вече ползват тоалетните в голямото междучасие, за да правят секс, а не за да пушат цигари, заяви д-р Методий Янков от акушеро-гинекологичната болница „Св. София” в столицата.

Безразборен секс със случайни партньори понякога с по двама-трима за една нощ по време на купон, след чаша алкохол, с цигара марихуана или само транквилант вече се смята за най-добрия начин за прекарване на купон, показва проучване сред учениците. Една малка част от тях обаче знаят и се замислят за инфекциите, които могат да пипнат по време на безразборен секс без презерватив.

По думите на националния консултант по дермато-венерология проф. Николай Цанков никой не се занимава със сексуалната просвета на подрастващите у нас, те научават всичко за секса и отношенията с партньора в леглото вече не от улицата, а от порноканалите и интернет.

Да се въведе задължителен час по сексуална и здравна култура в училищата, настояват лекарите.

Законът за здравето задължава училищата да осигурят на учениците часове за просвета по социално значимите заболявания, болести, предавани по полов път, нежелана бременност, вредата от алкохола, наркотиците и тютюна.

Към момента обаче само шепа училища в страната изпълняват това разпореждане, обясни д-р Тотко Найденов. Той и колегите му са поискали с писмо до министъра на образованието и министъра на здравеопазването въвеждането на въпросния час в школата. На 6 и 7 ноември на здравен форум в Смолян този въпрос отново ще бъде повдигнат.

Последвайте канала на

Десислава Станева
23119 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
децата нямат спирачки

2017.01.15 | 16:17

29
Дисциплина и респект пред учителите и родителите !
Бирослав

2013.09.09 | 22:08

28
Я се стегнете.Тук не опира до това,кой е виновен и кой не.Както винаги търсите виновни,а не решение на проблема.Дори и да намерите виновниците,заразата и стерилитетът си остават. Надявам се все по-малко "батковци" да вкарват невръстните момичета в леглата си,защото са некадърни да си намерят някоя на тяхната възраст.Също така въпросните момиченца(да,такива са,колкото и да не им се иска) да преценяват какво,кога,къде,как и с кого ще правят,щом са вече "големи" за полови контакти.Не упира само до сексуаното възпитание на 12-годишните.По-големите,които ги въвеждат в тази среда,трябва да са наясно с последствията и да пазят партньорите си. Дали ще си на 12 или на 20,сексуалната ти култура може да е една и съща. Все пак,не може да ти се прииска толкова много преди първият цикъл,нали?Човечеството се развива на все по-малка възраст и не можем да спрем това. Стига толкова писане в този коментар.
до мартин

2011.09.08 | 21:00

4
Е кой е виновен тогава?Нали родителите трябва да следят какви сайтове посещават децата им.Каква информация търсят.С кого дружат.Ако поне 50% го правеха сега нещата щяха да са други.Някакъв контрол трябва.На децата може да не им е приятно,но след време,ще го оценят.Не може на 12 години да си мислиш за секс.Пълен абсурд е това.Помията се излива от телевизията,интернет и тн.Малките гледат и си милслят,че това е нормално,но ако имаше родител,дето да им обясни,че това е лошо,друго щеше да е.Айде стига,че се увлякох. :))
vankata

2013.09.09 | 22:08

27
a ti pik mn razbira6,ima6 li deca ? golemi razbiraci ste inace
до vankata

2013.09.09 | 22:08

26
Първо пиши на кирилица.Второ нямам деца,но знам как са ме възпитавали.ОК?Доволен ли си?
dfgdfg

2013.09.09 | 22:08

25
хайде сега ми кажете как няма да има педофили .....например едно по скромно момче на 18-20 години срещне от въпросните "момиченца" и тя буквално му се качи на оная работа.....тогава тва момче възприема случилото се за нормално и започва да се интересува от момичета на тая възраст като не разбира че не всички са готови за това и не всички искат да са готови.....а по темата няма кой да ме разубеди че не са виновни родителите.....няма как да седи цял ден само детето пред блока да псуват и да се обарват на по 10 годишна възраст и да не станат пропаднали наркомани пияници и курви... на 12 години вече се дрогират пият пушат и се пляскат а родителите им си пият ракията вкъщи и въобще не ги интересува къде отива детенцето им......тъжно е но е факт
ан

2013.05.07 | 22:59

16
Нещо не разбрах...тези деца от социален дом ли са? Те нямат ли родители? Докога ще изземваме функциите на семейството? На колко родители е потърсена отговорност за това и е оповестено, че ТОЧНО ТЕ са ЗАДЪЛЖЕНИ!!! да се грижат за здравето на децата си във всичките му форми? И стига товарихте училището с всякакви простотии!! Я си ги приберете обратно като задължения! Те са си ваши!
Иван

2013.09.09 | 22:08

24
Пълни глупости,защо вярвате.първо ако имаш хламидия ще е усетиш и то доста добре.вярвайте ми.аз лично се заразих в Германия и тук представа си нямат какво е,а само лъжат да вземат пари.
.....

2013.09.09 | 22:08

23
познавах едно момче то беше правило секс на 8 години представяте ли си ... и то с 12 годишно момиче е ... Не ми е ясно как се е навило момичето
717

2013.05.07 | 22:58

14
Обречене страна, трябва да бъдем ударени от ядрено и химическо оръжие и да се свърши всичко, само това е оправията.
KJZ

2013.09.09 | 22:08

22
jalko e no sum suglasen s teb samo tva e opraviq za taq pokvarena durjava edna 4uma da ni pusnat i tva e za takuv star narod sme super maloumni par4eta vsi4kite do edin
потресена от статията и коментарите

2013.05.06 | 22:27

8
Към коментар 1:защо пък да товарят училището и без друго на нищо не учат децата в училищата....учителите са постоянно недоволни от заплатите си,затова и работят незадоволително...докато те си четат списанията децата се чудят какво да правят....както може да се вмъкват по 8-10 учебни часа по български и литература,така може да се вмъкне поне един час сексуално образование...децата в интернет гледат удоволствието от секса,а не последиците от него..../ Не съдете родителите и възпитанието...родителят не може да стои 24 часа над детето си и постоянно да му казва какво е правилно и какво не.Може едно дете да е добре възпитано и въпреки това да се повлияе от чужди думи.Да не говорим,че повечето деца правят някои неща за да се харесат на приятелите си независимо,че знаят че родителите им не одобряват тяхното поведение...Защо обвинявате само родителите....каква ни е медията...какъв ни е живота...с какво е пълен интернет...аз съм на 23 и не одобрявам поведението на младото поколение,но не мога да виня родители....живота е такъв...не можеш да предпазиш детето си,освен ако не го затвориш в клетка и не го откаснеш от света...всичко е до детето и към какво ще се стреми то-да харесва себе си или да се харесва на приятелите си...съдя по себе си...имам 2 братя и една сестра,баща ни почина преди 9 години,а майка ми работи от 6 сутринта до 10 вечерта,за да имаме покрив над главите си и да не сме гладни,жадни,голи и боси-кога да ни възпитава,кога да има контрол над нас....може да съдите само родители,които въпреки свободното си време не обръщат внимание на децата си,но такива родители в БГ са рядкост....Хората в БГ нямат време да се усмихнат
Българан

2013.09.09 | 22:08

21
Към коментара на потресената. А бе ти разбираш ли изобщо за какво говориш(пишеш)? Да имаш деца не е последица от безразборен секс. Това си е отговорност. Като я поемеш съзнателно и с желание ти се грижиш за децата си от самото им създаване. А като се грижиш за тях- това не е само да бъдат нахранени за да те оставят на мира. Грижиш се също и за това как се развиват- умствено и физически. Някои не си дават сметка за това но го правят. То си е заложено от възпитанието дадено ни от нашите родители. Да имаш 10 деца за които да не можеш да направиш това си е направо безумие ако няма роднини които те заместват в грижите. Децата са суров материал в ръцете на родителите си. За това е казано: "Крушата не пада далеч от дървото".
estet

2013.09.09 | 22:08

20
mi s tezi chalga zvezdi i tehnite klipove--samo golotii i prostotii !!!!!!

Добави коментар

Водещи новини