Хламидиите причина за болестта на Рейтер?

  • 26 юли 2011 19:27

  • 3611
  • 3
Хламидиите причина за болестта на Рейтер?
© интернет

Наличието на определен ген повишава многократно риска от развитие на страданието.

Инфекциозният артрит често вкарва в заблуда дори опитните лекари. Симптомите на тази болест напомнят ту дизентерия, ту пристъп на цистит, ту конюнктивит.

За първи път тази загадъчна болест е описана през 1916 г. от д-р Ханс Рейтер. Повод за това станал негов болен с възпалени стави и... с дизентерия. Артритът се съпровождат още със зачервяване на очите, както и с учестено и болезнено уриниране. Това съчетание на трите прояви било наречено болестта на Рейтер.

Впоследствие било установено, че заболяването може да бъде свързано не само с дизентерията. Къде по-често лекарите се сблъсквали и с една друга, съвършено различна негова форма - венерическата. Вътреклетъчните паразити Хламидия трахоматис били източник на болестта.

Най-често тази инфекция прониква в организма при полов контакт, но човек може да се зарази и ако ползва чужда кърпа или гъба за баня. Поначало инфекцията не се проявява по никакъв начин, докато в един момент, след време жертвата не се простуди или преживее силен стрес.

Има още едно обстоятелство, повишаващо нашата уязвимост - това е наличието на специфичен антиген в кръвта, който, както резус-фактора, се предава по наследство. Установено е, че носителите на този ген рискуват да се разболеят от т.нар. серонегативни артрити - такава е и болестта на Рейтер. При тези хора рискът е 40 пъти по-висок.

Развитието на заболяването е различно,при постентероколитната є форма отначало може всичко да приключи с банално чревно разстройство. След една-две седмици например към диарията се присъединява уретрит: човекът започва да изпитва болка и му е трудно да уринира. А след около още две седмици започват да болят и подпухват ставите.

При друг сценарий човекът изведнъж започва да усеща неприятен сърбеж и чувство за пясък в очите. Вярно, това преминава сравнително бързо, но... отстъпва място на артрита. При болестта на Рейтер артритът е специфичен, не прилича на другите форми на ставните болести. Преди всичко се увреждат ставите на краката - коленните и глезенните.

По принцип това става несиметрично: не двете стави, а едната. Често в процеса се въвличат и ставите на пръстите на краката - те придобиват специфичен вид, заприличват на зърна, а кожата посинява. Често се повишава температурата почти до 38 градуса и остава така няколко месеца.

Лечението трябва да започне колкото може по-рано. Болестта на Рейтер трябва да се “хване” в началото - това е идеалният вариант. Основната задача е борбата с хламидозата, за което се изисква сериозно лечение с антибиотици. А за да се подсили имунната система на болния, следва да є се въздейства с имуномодулатори. Няма да минете и без болкоуспокояващи средства. Наред с хормоналните мехлеми и инжекциите те значително облекчават живота на засегнатите.

Последвайте канала на

3611 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Batsu

2013.07.25 | 13:34

3
It's a real plruasee to find someone who can think like that
Raul

2013.07.22 | 15:16

2
I thank you humbly for shrinag your wisdom JJWY
Mai

2013.07.20 | 12:19

1
Always a good job right here. Keep rolling on thgohru.

Добави коментар

Водещи новини