МАЕ: Намаляването на разходите за батерии за съхранение ще ускори прехода към ВЕИ-та

  • 25 април 2024 12:10

  • 369
  • 1
МАЕ: Намаляването на разходите за батерии за съхранение ще ускори прехода към ВЕИ-та
© pixabay

Очакваният рязък спад в разходите за батерии за съхранение на енергия през следващите години ще ускори преминаването към възобновяема енергия от такава, добивана от изкопаеми горива, заяви в четвъртък Международната агенция по енергетика (МАЕ), съобщава Ройтерс.

Докато възобновяемата енергия сама по себе си вече е много по-евтина от централите, работещи с въглища и газ, метеорологичното време може да прекъсне добива на слънчева и вятърна енергия и трябва да бъде съчетано със системи за съхранение на енергия, за да се осигурят надеждни енергийни източници.

Общите капиталови разходи за съхранение на батерии трябва да спаднат с до 40% до 2030 г., посочи базираната в Париж международна организация в своя доклад "Батерии и надежден енергиен преход".

"Комбинацията от фотоволтаици и батерии днес е конкурентна на новите въглищни централи в Индия", посочи изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол, като добави: "Само през следващите няколко години тази комбинация ще бъде по-евтина от новите въглища в Китай и газовата енергия в Съединените щати. Батериите променят пред очите ни правилата на играта".

Около 90% от литиево-йонните батерии се използват в транспортния сектор. Има повече възможности за намаляване на разходите в батериите за съхранение на енергия, които могат да бъдат по-големи и по-сериозни.

  Нови ВЕИ търгове: Енергийното министерство дава 535 млн. лева за вятърни централи                

По-евтините литиево-железни фосфатни батерии (LFP) пък представляват 80% от новите акумулаторни батерии през миналата година, каза МАЕ.

Другите по-евтини натриево-йонни батерии ще съставляват по-малко от 10% от батериите за електрически превозни средства до 2030 г., но те ще съставляват нарастващ дял от батериите за съхранение на енергия, се добавя в доклада на МАЕ.

Според МАЕ, световният пазар за съхранение на енергия се удвоил през миналата година до над 90 гигаватчаса (GWh).

Общият глобален капацитет за съхранение на енергия трябва да скочи шест пъти до 2030 г., като батериите да представляват 90% от това нарастване, а водноелектрическата енергия ще е отговорна за по-голямата част от останалите 10%.

Помпената хидроенергия е система, която включва изпомпване на вода към по-висок резервоар по време на извън пиковите часове, за да генерира електричество в пиковите за потребление часове.

МАЕ отбелязва, че намаляването на разходите за батерии също така ще помогне да се осигури до 2030 г. електричество на милиони хора без достъп до него, намалявайки почти наполовина средните разходи за електричество на т.нар. "мини-мрежи" със слънчеви фотоволтаични системи, съчетани с батерии.

Последвайте канала на

Калина Христова
369 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:03

1
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­­­и­ ­­м­­­о­­м­­и­ч­­­е­­т­­­а­­ ­­в­­­и­­­ ­­­о­­ч­­а­­к­в­­­а­­т ­-­­­ X­­1­­8­­.­F­­­U­­N

Добави коментар

Водещи новини