Засаждането на дървета на неподходящи места може да влоши глобалното затопляне, предупреждават учени

  • 26 март 2024 23:03

  • 4449
  • 6
Засаждането на дървета на неподходящи места може да влоши глобалното затопляне, предупреждават учени
© Gettyimages

Засаждането на дървета - класически инструмент в борбата срещу глобалното затопляне, може да има обратен ефект, ако трансформира светлите зони, отразяващи слънчевата енергия, в тъмна гора, която я поглъща, предупреждават учени, цитирани от БТА. 

Настоящото изследване е направено с цел да бъдат картографирани подходящите за залесяване места.

Поглъщайки въглеродния диоксид, дърветата играят жизненоважна роля в абсорбирането на парниковите газове в резултат на човешката дейност, които са причина за глобалното затопляне.

ООН: На ръба на пропастта сме - ледниците се отдръпват

Повторното залесяване обаче има и ефект на намаляване на албедото - способността на дадена повърхност да отразява слънчевата радиация, до максимум върху заснежена земя и до минимум за пространства, покрити от вода или гори. 

Изследването, публикувано в сп. "Нейчър къмюникейшънс", показва, че проектите за повторно залесяване, които не включват в уравнението изчисляването на албедото, надценяват с 20 до 80 процента благоприятния ефект върху климата от допълнително засадените дървета.
       
"Има места, където засаждането на дървета води до нетни отрицателни резултати за климата", казва съавторката на изследването Сюзън Кук-Патън.

Във време, когато много страни са обещали да засадят милиарди дървета, картите, предоставени от изследването, трябва да помогнат за определянето на най-добрите места за залесяване с максимално въздействие върху ограничаването на глобалното затопляне, обяснява изследователката. 
       
Влажната тропическа среда в райони като Амазония и басейна на река Конго позволява високо ниво на съхранение на въглерод при незначително намаляване на албедото, което я прави идеално място за възстановяване на горската покривка. 

Същевременно залесяването на тревни площи и савани в умерените ширини може да има обратен ефект, допълва Кук-Патън.

"Наистина не искаме работата ни да бъде обща критика на глобалното движение за залесяване", казва изследователката, посочвайки неоспоримите ползи за хората и планетата, особено чрез подобряването на качеството на въздуха и водата. "Не можем обаче да засаждаме дървета навсякъде. Не разполагаме с достатъчно пари, време, ресурси, хора или семена. Така че става въпрос за максимално оползотворяване на ограничените инвестиции и получаване на най-добрата климатична възвръщаемост на хектар инвестиция", обобщава Сюзън Кук-Патън.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4449 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Стефан

2024.03.28 | 23:12

6
АХаххахахаххаха... Едно от най-тъпите неща, които съм чувал бахахахха
Събудисе

2024.03.27 | 09:57

5
Що за малоумници учени бе????
баба гицка

2024.03.27 | 08:53

4
глупости - изсякохте ги навред в градовете, а няма нови засадени

2024.03.27 | 06:42

2
Некадърници сега и дърветата били виновни за затоплянето.

2024.03.27 | 07:43

3
пълен смях
Затоплянето

2024.03.27 | 03:56

1
Няма ли да се спрете да лъжите, бе долна крадлива пасмина.Правите хората на маймуни, за да им обирате пари!

Добави коментар

Водещи новини