Липсата на сняг убива популярен ски курорт в Италия

  • 11 февруари 2024 20:21

  • 3432
  • 3
Липсата на сняг убива популярен ски курорт в Италия
© Getty Images (архив)

Популярен ски курорт в Централна Италия пустее през настоящата зима, а местните жители и бизнеса винят промените на климата за пролетните температура, които оставят цялата планина без никакъв сняг. По склоновете под издигащия се на 2217 м височина връх Терминило в Апенините лифтовете са изключени, а оръдията за сняг немеят, разказва Ройтерс.

Почти всички магазини и барове в курорта, доскоро любима дестинация на скиорите от Рим и региона, стоят затворени, тъй като никой не идва, за да изпие по едно питие и да наеме екипировка.

Липсва най-важното нещо, за да може да се карат ски - снегът. По склоновете под Терминило не само не е валял сняг тази зима, но и температурите са толкова високи, че е невъзможно да се произведе изкуствен, оплаква се Винченцо Ренини, президент на компанията, която управлява местните транспортни и ски съоръжения.

"За превръщането на водата в сняг температурата трябва да е близка до нулата, а миналата седмица тя беше цели 12 градуса", посочва Ренини.

Повишаването на температурите застрашава ски индустрията по целия свят, но Италия е особено сериозно засегната, тъй като много от курортите ѝ в Апенините и Алпите са разположени на ниска надморска височина. Около 90 на сто от пистите в страната разчитат на изкуствен сняг, спрямо 70 на сто в Австрия, 50 на сто в Швейцария и 30 на сто във Франция, сочат данни на италианската природозащитна организация "Легамбиенте" (Legambiente).

Безпрецедентната липса на сняг в Алпите буди тревога

Италия ще използва зимните олимпийски игри в Милано-Кортина д’Ампецо през 2026 г., за да рекламира най-известните си зимни дестинации, но липсата на сняг в много от курортите ги кара да потърсят алтернативни начини да привличат туристи през зимата.

В района на Терминило, който разполага с 9 км писти на по-малко от 100 км от Рим, местните жители се опасяват, че карането на ски и свързаните с него бизнеси скоро ще се превърнат само в блед спомен.

Никога преди не сме имали подобен сезон, ужасно е. Усеща се все едно сме през юни, но какво можем да направим, освен да се наслаждаваме на слънцето, казва Доменико Черца.

Последвайте канала на

Владимир Василев
3432 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.02.12 | 06:26

3
Ужас! И сега какво?
111

2024.02.11 | 22:31

2
A TOPLINATA KRASTAVITSITE V ESPANIA

2024.02.11 | 21:06

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини