Доклад: Банковото финансиране за проекти за енергия от възобновяеми източници не се увеличава съществено

  • 24 януари 2023 13:24

  • 446
  • 0
Доклад: Банковото финансиране за проекти за енергия от възобновяеми източници не се увеличава съществено
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Делът на банковото финансиране не се е променил съществено в полза на проектите за енергия от възобновяеми източници спрямо добива на изкопаеми горива през последните 6 години, според проучване, публикувано днес и цитирано от Ройтерс.

Проектите за енергия от възобновяеми източници са привлекли от 2016 г. досега финансиране в размер на 7 на сто от общо 2,5 трилиона долара за инвестиции в областта на енергетиката, осигурени чрез банкови кредити и пласиране на облигации, се казва в доклад, изготвен по поръчка на екологични организации, сред които "Сиера клуб" (Sierra Club) и "Феър файненс интернешънъл" (Fair Finance International).

Над 12 процента е делът на електроенергията от вятърни централи в Европа през последното денонощие

Общата сума, която банките предоставят годишно за проекти, свързани с възобновяеми източници на енергия, нараства до 34,6 милиарда долара през 2021 г. при 23,2 милиарда долара през 2016 г. Банковото финансиране на добива на изкопаеми горива обаче също се увеличава, поради което делът на средствата за производството на енергия от възобновяеми източници остава като цяло без промяна. През миналата година те са привлекли 8 на сто от средствата, отпуснати от банките за проекти в областта на енергетиката, при 10 на сто през 2021 г. и 7 на сто през 2020 г.

Това повдига въпроси за това доколко банките се стремят да насочат своите клиенти към проекти с по-екологична насоченост, отбелязва Ройтерс. 

Последвайте канала на

Калина Христова
446 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини