Сенатът на американския Конгрес заплаши гонителите на Тимошенко

  • 23 септември 2012 10:46

  • 894
  • 0
Сенатът на американския Конгрес заплаши гонителите на Тимошенко
©

Сенатът на американския Конгрес прие резолюция, в която настоява за освобождаването на бившата министър-председателка на Украйна Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и и заплашва със санкции украинските власти, предаде ИТАР-ТАСС.

В документа се посочва, че съдебният процес срещу Тимошенко е бил политически мотивиран, а тя трябва да бъде незабавно освободена, тъй като се нуждае от лечение.

В резолюцията се съдържа призив към Държавния департамент да не издава визи на украински официални лица, които носят отговорност за лишаването от свобода и малтретирането на Тимошенко и на други политически лидери, свързани с "оранжевата революция" от 2004 г.

Американските сенатори призовават украинските власти да произведат парламентарните избори през октомври по честен и прозрачен начин в съответствие със стандартите на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, посочва БТА.

Те изразяват също така загриженост, че "продължаващото лишаване от свобода на Юлия ТимошенкоЮлия Тимошенко Юлия Володимировна Тимошенко (родена на 27 ноември 1960 г. ) е украински политик и заплашва с влошаване на отношенията между САЩ и Украйна".

Резолюцията има само препоръчителен характер, но не е обвързваща за американската администрация.

Последвайте канала на

894 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини