NZZ: Наложеният от САЩ следвоенен ред на Балканите е на път да се разпадне

  • 25 юни 2024 17:12

  • 2100
  • 6
NZZ: Наложеният от САЩ следвоенен ред на Балканите е на път да се разпадне
© Pixabay

"Ами ако Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския победи?“ - това е въпросът в заглавието на статия в швейцарския ежедневник Die Neue Zuercher Zeitung, пише "Фокус".

И още в подзаглавието изданието дава отговор: "Война на Балканите е толкова вероятна, колкото не е била от много дълго време“.

Андреас Ернст, авторът на анализа, пише: "Националистическите сили в Сърбия се надяват на втори мандат за Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския. "Тръмп, сърбин!“ – негови поддръжници разлепиха плакати в различни градове на западната ни съседка след избирането му през 2017 година. Ричард Гренел, бивш представител на Тръмп за Балканите, е белградски конспиратор. Правителството го ухажва с подаръци. А Джаред Кушнър, зетят на Тръмп, планира да построи комплекс от хотели в центъра на Белград. Всичко това дава надежда, че следвоенният ред, създаден от САЩ в региона, ще се промени в полза на Сърбия“.

Ернст подчертава, че "държавният ред на Западните Балкани е резултат от Pax Americana“ и че "САЩ прекратиха по военен път конфликтите в Босна и Херцеговина и Косово и наложиха нов ред“.

Програмата за мир след Първата световна война: Четиринадесетте точки на Удроу Уилсън

Въпреки това, този ред, създаден от американските намеси, не би издържал без друг актьор: "Европейският съюз през 2003 година, с т.нар. Солунско обещание, обеща на страните от Западните Балкани, че в бъдеще всички те ще станат членове на Общността. С това обещание страните получиха надежда за просперитет, а националистическите актьори бяха временно политически маргинализирани“.

"Pax Americana, с перспективата на ЕС, беше формулата за стабилността на региона. Но тази формула е валидна днес само в ограничена степен“, се посочва в анализа на швейцарския вестник.

След това авторът оценява, че "сръбският ревизионизъм се основава на две предпоставки. Геополитически: от средата на 2010 година президентът на Сърбия Александър ВучичАлександър ВучичАлександър Вучич – сръбски юрист и политик. Александър Вучич е роден на 5 март 1970 г. в Белград. успешно води "политика на необвързаност“, която съзнателно се стреми да надгражда югославския модел. И идеологически: терминът "сръбски свят“ е в обращение от няколко години. Той се основава на етнонационалната концепция от XIX век, че "сръбският въпрос“ трябва да бъде решен чрез обединяване на всички сърби в една държава.

Хенри Кисинджър и "Новият световен ред" - не е нещо ново

Ернст дава пример с Азербайджан: "Фактът, че тази страна си върна Нагорни Карабах през 2023 година, се превърна в политически аргумент в ръцете на Сърбия. Вучич похвали стратегическото търпение на президента Илхам Алиев. През 90-те години на миналия век Азербайджан беше твърде слаб, за да възстанови териториалната си цялост. Междувременно Алиев вдигна икономиката, разви армията и изчака промяна в геополитическата атмосфера. Той удари едва когато "стана възможно постигането на различен резултат“. Сръбският опозиционен политик Вук Йеремич е съгласен: "Международните обстоятелства се променят“.

След това авторът се връща към Тръмп, като оценява, че той няма да наруши крехкия ред в Западните Балкани, само защото регионът не е негов приоритет. "В това отношение сръбските надежди и страхове на техните съседи са преувеличени. Но Тръмп ще отслаби трансатлантическата ос и за Западните Балкани е критично дали курсът му ще укрепва или отслабва ЕС като геополитически актьор“.

Reuters: Двама ключови съветници на Доналд Тръмп са му представили план за прекратяване на войната в Украйна

"Икономическият или политически натиск отвън ще доведе до разпокъсване на Съюза, а не до неговата консолидация“, пише вестникът. "Резултатът може да бъде ренационализация на политиката, съчетана с формирането на коалиции от някои държави. По отношение на Русия Австрия, Унгария, Словакия и евентуално България биха следвали своя посока. И ако Националното събрание поеме властта във Франция, тази посока на помирение с Москва вероятно ще получи подсилване и от Париж“.

Изводът е, че "всичко това би отворило пространство в Западните Балкани, което би могло да бъде използвано от Сърбия“. На дневен ред ще бъде реинтеграцията на Северно Косово, населено със сърби, както и отделянето на Република Сръбска за обединение със Сърбия. Тези цели ще бъдат подкрепени от Русия, която по този начин би могла да засили влиянието си в Европа. В същото време безсилието на ЕС би било очевидно“, уверен е Ернст.

"Въпросът дали Тръмп дестабилизира Западните Балкани трябва да бъде преформулиран: човекът в Белия дом дестабилизира ли Европа и отваря ли пространство за конфликти на Балканите? Тази опасност е съвсем реална предвид несигурната ситуация в ЕС“, предупреждава авторът.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
2100 6

Коментари 6

Добави коментар
ВОЙ НАТА ЩЕ СВЪРШИ

2024.06.25 | 23:40

5
40 ДНИ СЛЕД КАТО ВИ ИЗ БИЯ ДО КРАК ГАДНИ ЖИВОТНИ

2024.06.25 | 23:41

6
НАЙ-МАЛКО ТОЛКОВА ЩЕ ВИ РИТАМ ГЛАВИТЕ

2024.06.25 | 19:46

4
NZZ е новата медийна руска проститутка
баба гицка

2024.06.25 | 18:46

3
казах ли ви, че тръмп е зло за света, това е антихриста и носи само мъка по земята
П.у.т.к.ин к.а.пут

2024.06.25 | 18:18

2
..................NZZ: Наложеният от САЩ следвоенен ред на Балканите е на път да се разпадне.................ха, ха, ха - то и на коча кесиите са на път да паднат ама все не се случва и не се слечва.

2024.06.25 | 17:35

1
За Сърбия добре, а за Бантускотия??

Добави коментар

Водещи новини