Разрушиха моста в Балтимор с контролиран взрив

  • 14 май 2024 16:32

  • 704
  • 3
Разрушиха моста в Балтимор с контролиран взрив
© Getty Images

С контролиран взрив беше разрушен най-големият останал участък от срутения мост в Балтимор, щата Мериленд в САЩ. Съоръжението беше разрушено на 26 март след удар от товарния кораб „Дали“.

Детонацията беше задействана на 13 май, след като се забави с ден заради лоши метеорологични условия в района.

Контролираната експлозия беше важна стъпка в освобождаването на заседналия сред отломките кораб. Плавателният съд се удари в една от опорните колони на моста, малко след като напусна пристанището на Балтимор.

Разрушеният мост се срути върху носа на кораба и през последните шест седмици остана да лежи върху палубата му.

При срутването на моста загинаха 6 строителни работници и беше прекъсната по-голямата част от морския трафик през оживеното пристанище на Балтимор.

Контролираното събаряне трябва да позволи контейнеровозът „Дали“ да бъде изведен на вода и да се възстанови движението през пристанището, тъй като почистването навлиза в последните си етапи.

След като корабът бъде преместен, ще може да се нормализира морският трафик, което ще облекчи положението на хилядите транспортни компании, чиито работни места бяха засегнати от затварянето на пристанището.

Морският трафик през пристанището миналата година е възлизал на повече от 47 млн. тона чуждестранни товари. Това е най-натовареното пристанище в САЩ за износ на автомобили и деветото по натовареност в света.

Разрушеният мост в Балтимор - най-скъпият инцидент за застрахователите в САЩ

Освен морския трафик, пристанището на Балтимор е пряко отговорно за около 15 000 работни места и подпомага още близо 140 000. Засегнати бяха и редица железопътни и въглищни компании.

Още през март американският президент Джо Байдън обеща бързи действия по разчистване на срутеното съоръжение и финансова помощ за възстановяването му, пише бТВ.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
704 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:13

3
❤️ Г­о­­р­­е­­щ­и­­­ ­­­м­о­­м­­­и­­­ч­­­е­­­т­а­­­ ­­­в­­­и­­ ­­­о­­­ч­­а­­­к­в­­а­т ­­-­ X­1­­8­.­F­­U­­­N

2024.05.14 | 22:48

2
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik
капитана

2024.05.14 | 16:41

1
капитана укропитек го сбърка с кримския мост. яко се е надрънкал

Добави коментар

Водещи новини