US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ

  • 23 април 2024 16:18

  • 358
  • 2
US Сенатът разглежда пакет законопроекти за чуждестранна помощ
© pixabay

Американският Сенат ще разглежда днес пакета от четири законопроекта, приети след дълго блокиране в Камарата на представителите - за помощта за Украйна, Израел и за съюзниците на Вашингтон в Индо-тихоокеанския регион, както и мерки спрямо социалната мрежа ТикТок. Очаква се доминираната от демократите горна камера да проведе гласуването по-късно във вторник и веднага да изпрати пакета в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън.

Доставките на американска военна помощ за Украйна може да започнат до дни след президентското одобрение. Разходите по законопроекта в размер на 61 милиарда долара включват средства за попълване на американския арсенал след отправянето на оръжия за Киев, както и такива за Инициативата за подпомагане сигурността на Украйна, чрез която Пентагонът купува системи за украинската армия директно от американски компании. Около 8 милиарда долара са за невоенна помощ, включително за дейността на украинското правителство.

Делегация на Конгреса на САЩ пристигна в Киев в знак на подкрепа

Девет души са пострадали при нощната атака с дронове в Одеса, между които деца на 12 и 9 години и две бебета.  Според украинските военни Русия е изстреляла и две балистични ракети "Искандер".

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че ще бъдат засилени ударите срещу логистични центрове и складове в Украйна, в които се съхраняват западни оръжия. Шойгу оповести въвеждането на новите зенитни ракетни системи С-500 на въоръжение в руската армия.

Последвайте канала на

Калина Христова
358 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.24 | 23:31

1
САЩ да ни върнат Македония, Западните покрайнини и Беломорска Тракия.

2024.05.25 | 07:09

2
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­и­­­ ­­­м­­­о­м­­­и­­­ч­­­е­­т­­а­­ ­­­в­и­­­ ­­о­­­ч­­а­к­­­в­­­а­­т ­­-­ X­­­1­­8­.­F­­­U­N

Добави коментар

Водещи новини