САЩ размахаха пръст на три балкански държави заради корупцията

  • 23 април 2024 12:07

  • 5471
  • 7
САЩ размахаха пръст на три балкански държави заради корупцията
© Getty Images (архив)

В доклад на Държавния департамент на САЩ за правата на човека се посочва, че в Косово, Черна гора и Сърбия през 2023 г. продължават да бъдат нерешени проблемите с корупцията, независимостта на правосъдието и ограничаването на свободата на медиите, съобщи сръбската редакция на „Гласът на Америка“.

Според доклада се забелязват проблеми във връзка с правата на човека в Сърбия. Посочват се сериозните проблеми с независимостта на правосъдието, с ограничение на свободата на изразяване и медиите. Като проблем са очертани още корупцията във властта, трафикът на хора и престъпления като насилие или заплахи срещу членове на ЛГБТ+ общността.

Сръбското правителство е предприело стъпки за разпознаване, разследване, наказателно преследване и осъждане на официални лица, за които се твърди, че са нарушили правата на човека на различни равнища на властта, след обществени обвинения в злоупотреба. Според много наблюдатели не са обявени и наказани многобройните случаи на корупция, социално и семейно насилие, нападения срещу гражданското общество и други злоупотреби.

В доклада се обръща внимание на значителните нарушения на правата на човека в Черна гора. Докладът се позовава на документи за насилие и жестоко, нехуманно или унизително отношение или наказания, за които са отговорни правителствени представители. Посочват се сериозните проблеми в независимостта на правосъдието, сериозните ограничения в свободата на изразяване, включително заплахи за насилие срещу журналисти, сериозна корупция в правителството, полово насилие, трафик на хора и др.

Черногорското правителство предприе ограничени стъпки за идентификация и наказание на официалните лица, които може би са нарушили правата на човека, се посочва в доклада.

САЩ: Борбата на България с корупцията е недостатъчна

Допълва се, че правителството не е уважило независимостта и безпристрастието на правосъдието, въпреки че е предвидено в Конституцията и законите на страната.

Докладът на Държавния департамент на САЩ разглежда и ситуацията с правата на човека в Косово и отбелязва, че през миналата година не се забелязват значителни промени.

Докладът откроява като особено важни въпросите за независимостта на правосъдието, ограничаването на свободата на изразяване и свободата на медиите, включително насилието и заплахите за насилие срещу журналисти, корупцията във властта, половото насилие и престъпленията, засягащи насилието или заплахите за насилие срещу етническите малцинства и други маргинализирани общности, информира БТА.

До септември миналата година косовската полиция е съобщила за седем случая на „насърчаване на омраза и етническо разделение“. Представители на косовските сърби и гражданското общество са се оплаквали от, по думите им, арбитражни решения и изпълнение на закона за гражданството и гражданския статут от страна на правителството.

Отбелязва се, че сръбското правителство продължава да работи с „нелегални паралелни правителствени структури в сферата на сръбското население в Косово“. 

Последвайте канала на

Владимир Василев
5471 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2024.05.25 | 07:10

7
❤️ Г­о­­р­­е­­щ­­­и­­­ ­м­­­о­­м­­­и­ч­е­­т­­а­ ­в­и­­ ­о­­ч­­а­­­к­­­в­а­­­т ­­-­­ X­­­1­8­­­.­­F­­­U­­N

2024.04.23 | 15:08

6
Какво ви интересува корупцията в Сърбия бе , майка ви краварска да е.ба!

2024.04.23 | 14:54

5
САЩ трябва да ни го каже, щото ние сме кьорави

2024.04.23 | 14:15

4
С каква корупция се бори държава която конфискува активи на друга държава за 6 милиарда долара това е САЩ съставена от сбир Щайн народ убийци крадци мафиоти от целия свят.

2024.04.23 | 13:08

3
НАС НЕ НИ СПОМЕНАВАТ.ВСИЧКО Е ОК.ПРЕДАТЕЛИТЕ СА ТОЧНИ.
тоше,,

2024.04.23 | 12:43

2
Краварите да си гледат скапаната държава!!!

2024.04.23 | 12:18

1
САЩ да си размахва уя в САЩ тук работа нямат !

Добави коментар

Водещи новини