Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще гласува в събота помощта от милиарди долари за Украйна и Израел

  • 17 април 2024 22:19

  • 974
  • 2
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще гласува в събота помощта от милиарди долари за Украйна и Израел
© Gettyimages

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ ще гласува помощта за Украйна, Израел и Индо-тихоокеанския регион още тази събота, съобщи днес нейният председател Майк Джонсън, съобщава БТА.

Гласуването ще се състои повече от два месеца след като пакетът с военна помощ беше приет от Сената.

Комисията по бюджетните кредити в Камарата на представителите на американския Конгрес представи законопроекта, който ще осигури 60,84 млрд. долара за посрещане на военновременните нужди на Украйна и ще подпомогне регионалните партньори при отговора им на руската инвазия, като около 23,2 млрд. долара от тази сума ще бъдат използвани за попълване на запасите на САЩ от оръжия и военно оборудване.

НАТО очаква Конгресът на САЩ да одобри нова помощ за Украйна в следващите дни

Законопроектът за Израел е на обща стойност 26,38 млрд. долара и включва както подкрепа за Тел Авив, така и средства за покриване на разходите за американските военни операции в отговор на атаки напоследък.

Пакетът от помощ за Индо-тихоокеанския регион на свой ред възлиза на 8,12 млрд. долара, отбелязва Ройтерс.

След седмици на несигурност за това дали лидерите на републиканците в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ ще позволят на съпартийците си да гласуват помощта, Джонсън заяви в понеделник, че е решил да раздели законопроекта на Сената на стойност 95 млрд. долара на отделни части.

След силен натиск от страна на хардлайнерите, които се противопоставят на законопроектите за разходите, Джонсън започна днес да публикува текста им, като гласуването за окончателното им приемане ще се състои в събота вечерта, за да се осигури време за дебати и поправки.

Контролираният от демократите Сенат прие пакета с военна помощ със солидно двупартийно мнозинство от близо две трети от гласовете през февруари, а поддръжниците на пакета казаха, че той ще премине през Камарата на представителите с подобен резултат, ако Джонсън позволи гласуването, посочва Ройтерс.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
974 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:27

2
❤️ Г­­­о­р­­­е­­­щ­­­и­ ­­­м­о­­­м­и­­ч­е­т­­а­­­ ­в­и­ ­о­­­ч­­­а­­­к­в­­а­т ­­-­ X­1­8­.­F­­U­­­N
Тиква

2024.04.17 | 22:46

1
Марш от Украйна и бг сперми

Добави коментар

Водещи новини