Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков: Ролята на САЩ в конфликта в Близкия изток е ключова

  • 15 април 2024 20:27

  • 628
  • 2
Бившият зам.-външен министър Любомир Кючуков: Ролята на САЩ в конфликта в Близкия изток е ключова
©

"Естествено, че винаги когато летят ракети и дронове, има риск да се разшири конфликтът. Въпреки всичко, по-скоро очаквам на този етап конфликтът да не прерасне в регионален по няколко причини. Ролята на САЩ е важна, дотолкова доколкото те са основният глобален играч в региона и ще зависи доколко Съединените щати ще успеят да възпират Нетаняху от една страна и да респектират Иран от друга страна, за да не се стигне до такъв конфликт", заяви бившият заместник-външен министър Любомир Кючуков в студиото на "Денят ON AIR".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2090

По негови думи САЩ са поставени в една крайно неудобна позиция, тъй като от една страна те заявяват твърда подкрепа на Израел, а от друга не искат да бъдат въвлечени в конфликта директно.

Пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев изрази мнение, че конфликтът в Близкия изток няма да ескалира.

Израелският военен кабинет обмисля няколко варианта за ответен удар срещу Иран

"Той ще премине първо във война на думи. Трябва да отбележим, че между двете страни има 1500 километра разстояние. Тук не можем да говорим за една конвенционална война, която би се водила с всички средства. По-скоро, ако има някаква размяна, тя ще бъде най-вече чрез въздушни удари от Израел към Иран и обратното", каза Керемедчиев.

Въпреки това, той отново отбеляза, че вероятността да се стигне до този развой на събитията е малък.

"Израел успя много бързо да сформира коалиция със САЩ, Великобритания, Франция, Йордания, за да могат да отблъснат тази атака на иранските сили", посочи Керемедчиев.

И според двамата анализатори ролята на големите играчи в световен план ще бъде ключова за това как ще протече конфликтът.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
628 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.04.15 | 22:48

2
Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:---> use.my/bman
......

2024.04.15 | 21:48

1
Главната роля във всеки конфликт е на САЩ ! Като върнем с се почва - в Украина,Грузия,Казахстан,Сърбия,Афганистан ,Сирия,Ирак,Виетнам ,Кореа..... и т.н навсякъде са намесени американците с пари,оръжия и политици !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини