Бивш посланик на САЩ в НАТО: Дългосрочната подкрепа за Украйна е добра финансова политика

  • 14 април 2024 21:33

  • 613
  • 18
Бивш посланик на САЩ в НАТО: Дългосрочната подкрепа за Украйна е добра финансова политика
© Novini.bg/ Canva

Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО, даде специално интервю пред главния международен водещ на CNN Кристиан Аманпур.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14004

Ето и пълния текст на интервюто:

Нека да поговорим на тема, която много Ви вълнува, а именно - отбраната на Украйна. Генералният секретар на НАТО предложи да бъде създаден петгодишен фонд от 100 милиарда долара за подсигуряването на военната помощ за Киев - очевидно, за да се окаже дългосрочна подкрепа на страната. Според Вас това добра финансова политика ли е?

Абсолютно, това е много добра политика. Тя прави няколко неща. На първо място използва организационната структура на НАТО, която е доста голяма, за да извършва координационна дейност и да подкрепя въоръжаването и отбранителните способности на Украйна, както и реформата в отбраната. Това трябваше да бъде направено още преди години, защото представлява един по-систематичен подход от страна на Алианса. Второто нещо, което прави, е, че отпуска значителна сума в евро за закупуване на боеприпаси за отбраната на Украйна, както и много друго оборудване. Това изпраща доста ясен сигнал на Владимир Путин, че ще му бъде много трудно да се справи с това ниво на въоръжаване на украинската армия. А това е важно, защото той трябва да разбере, че никога няма да спечели. Всеки път, когато се колебаем, всеки път, когато не предоставяме финансиране, всеки път, когато има пропуск, Путин приема това като знак за липса на решимост, предаде Nova tv.

САЩ: Китай помага на Русия да води войната в Украйна

От гледна точка на НАТО и другите съюзници, представлява ли това начин да се застраховат срещу потенциалната американска непостоянност, тъй като виждаме, че в зависимост от това кой е на власт, те могат да пускат и спират кранчето по свое желание?

САЩ очевидно ще представляват значителна част от този фонд от 170 милиарда долара, ако приемем, че той бъде създаден. Вашингтон е най-големият вносител на средства в НАТО. Средствата, които се отделят от нашия бюджет за отбрана, все още представляват около 75% от общите разходи за отбрана на страните от Алианса. Така че е ясно, че Щатите ще играят основна роля по отношение на този фонд. Какво обаче ще се постигне чрез този фонд? Както казах, по този начин ще се систематизира помощта и предоставя голямо количество от нея за по-дълъг период от време. Като цяло това са добри практики, които трябва да се прилагат независимо от обстоятелствата. Не бих искал да правя никакви предположения за това каква ще бъде бъдещата политика на Съединените щати, независимо дали президента Байдън е на власт или Тръмп. Не знаем какво би направил Тръмп ако бъде преизбран, но независимо от това, този подход е добър начин да се организира помощта за Украйна.

Правилно казвате, че Америка ще има огромен дял от средствата за този фонд. Тогава не е ли това същият проблем? Независимо дали го институционализирате, или не, все пак ще трябва да зависите от волята на Вашингтон?

Да, това е естеството на света, това е същността на съюза. Страните са свободни да вземат свои собствени решения и да правят това, което какво искат. Уверен съм, че Съединените щати ще продължат да предоставят значителни суми за помощ на Украйна, както до момента. Председателят Джонсън обеща да се опита да внесе законопроекта в пленарна зала и да бъде подложен на гласуване. Наскоро той предложи няколко начина, по които това може да бъде направено. Аз съм сигурен, че той би бил приет. Не мисля, че в Конгреса липсва подкрепа за Украйна както от страна на републиканците, така и от страна на демократите. Около 80% от гласовете там са готови да подкрепят Киев, просто са намесени и други политически въпроси. Едно от нещата, които прави тази инициатива на НАТО, е, че гарантира, че ще има и значителна европейска подкрепа. Финансова подкрепа за закупуване на оръжия, които Алианса организира. Това е едно от ключовите неща, които всяка американска администрация, независимо дали на чело на нея стои републиканец или демократ, би търсила. Това са гаранции за споделяне на тежестта, така че да не пада прекалено много върху Съединените щати.

"В момента обсъждаме начини за институционализиране на по-голяма част от подкрепата в рамките на НАТО, за да стане тя по-предвидима и по-стабилна. Правим това, защото сме твърдо убедени, че подкрепата за Украйна трябва да зависи по-малко от краткосрочни доброволни предложения и повече от дългосрочни ангажименти на Алианса", каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза относно този фонд и неговото предназначение. Обсъдихме потенциалните действия на Америка в бъдеще. Какво обаче ще кажете за всички останали членове на НАТО? Смятате ли, че те ще се включат? И нека само добавя това. Високопоставен дипломат заяви пред британския вестник "Телеграф", следното: "Ако искаме да направим това, трябва да пресечем Рубикона, в смисъл, че НАТО ще играе роля в координирането на смъртоносната помощ за Украйна". Мисля, че те се опитват да кажат, че вече няма повече да се прикриват фактите. Това е война, която НАТО вече официално подкрепя.

Това е много важен момент. През последните две години причината, поради която не координирахме помощта за Украйна чрез НАТО, беше, че администрацията на САЩ, Германия и вероятно други страни, не желаеха Алианса да има каквато и да официална роля по отношение на помощта, която отпускат за Киев.Те умишлено не го направиха. Мисля, че това беше грешка, защото НАТО осигурява точно това, за което говори генералният секретар - последователност, стабилност, по-дългосрочна перспектива и гаранции за споделяне на тежестта. Това са нещата, които всички ние трябва да искаме да постигнем. Затова смятам, че това е добра стъпка, но ние се въздържахме да я предприемем до момента. Когато говорим за това каква е ролята на НАТО сега, трябва да помним, че Владимир Путин вече вижда себе в съревнование със Запада. Той вече се ангажира да изгради армия от 1,5 милиона души, която ще е предназначена не само за войната в Украйна, но и за по-широки цели. Той вече формулира визия за възстановяване на руската империя и премахване на независимите правителства от земите, които смята за руски. Затова смятам, че е добре, че НАТО се събужда, че осъзнаваме, че всъщност трябва да подходим сериозно към този въпрос, да подходим по-систематично и да не се страхуваме да се ангажираме с него, за да се уверим, че Русия ще бъде победена в Украйна.

"Това е пълна глупост. Само ги сплашват с възможността да нападнем някои други страни като Полша или балтийските държави. Пълен абсурд е. Това е още един начин да заблудят собствения си народ, да накарат хората да харчат повече за отбрана и да носят това бреме. Това е всичко", каза руският президент Владимир Путин наскоро, в отговор на постоянните опасения и твърдения на страните от НАТО, че ако спечели, няма да спре в Украйна. Как ще отговорите на това?

Ключът когато слушате какво говори Владимир Путин е винаги да помните, че не е нужно да обръщате внимание на това, което всъщност казва, а на това защо го казва? Той го прави, защото не иска страните от НАТО да харчат повече за отбрана и не иска Алианса да обедини усилията си. Заради това се опитва да предостави един вид уверение, че няма намерение да напада други страни. Като се замислите по-голямата част от изявленията му през последните няколко години казват обратното. Спомнете си, че преди пълномащабното нахлуване в Украйна, през февруари 2022-ра той каза, че няма намерение да го прави. Затова приемам истинността на изказването, което пуснахте току-що, точно толкова, колкото и на това от преди две години за Украйна.

След посещението Ви в Полша, отивате в Украйна. Както казах, Вие сте много много ангажиран с продължаващата подкрепа на една демократична и суверенна държава, каквато е тази на украинския народ. Виждали сме доклади от бойното поле, чували сме истории от войници на фронтовата линия, били сме в болници и от там знаем, че в момента Украйна претърпява много сериозни удари. Руснаците също, но за украинските военни сили ситуацията е много тежка. От какво според Вас се нуждае най-много в момента Киев? Какво има в запасите на Съединените щати? Има ли неизразходени самолети или неща, които могат да бъдат изпратени на украинците в момента? Дори преди да бъде приет някакъв пакет с военна помощ от страна Конгреса?

Въпроса, който повдигате е много важен. Има няколко неща, които Вашингтон би могъл да направи още сега. Имаме запаси от собствено си оборудване, които бихме могли да изпратим на Украйна. Бих подчертал по-специално артилерийските системи с най-дълъг обсег на действие при атаки, бойните изтребители F-16 и други видове самолети, които се намират в пустинята в западната част на Съединените щати. Бихме могли да ги предоставим като излишно отбранително оборудване на Киев. Украинците вече са обучени да използват голяма част от него. Разполагаме с извънредни правомощия, които Пентагонът би могъл да активира за разходи за отбрана на Съединените щати, които ще трябва да попълним по-късно, но бихме могли да направим това сега, преди да получим финансиране от Конгреса. Така че има много стъпки, които можем да предприемем и които все още не сме. Това беше първото нещо.

Второ, що се отнася до ситуацията в Украйна, фронтовата линия е сравнително стабилна в сегашния си вид. Действително, наскоро видяхме как украинците напълно унищожиха руска танкова колона, която се опитваше да напредне извън град Авдеевка. Така че фронтовата линия е стабилна, но с течение на времето ще се разпадне, ако Вашингтон не я подкрепи. Липсата или забавянето на подкрепата от наша страна е причина за усещане на несигурност в Украйна, което се разпространява и създава много по-голямо чувство на страх за бъдещето. Това е нещо, за което трябва да сме наистина загрижени и да се опитаме да оправим, като осигурим по-бързо необходимата американска помощ.

И последното, което бих казал, е че от началото на пълномащабното нашествие на Русия, само ние си налагаме ограничения за това какво ще правим и няма да правим. Спомняте си, че още през 2022-ра година казахме, че няма да предоставим ракети "Стингър", няма да предоставим бронирана техника, артилерия, самолети и така нататък. До момента сме изпратили на Украйна всяко едно от тези неща и беше жизненоважно, че го направихме. Все още се въздържаме по отношение на някои неща. Например артилерийските системи с голям обсег на действие, които споменах. И все още казваме на украинците да не нанасят удари по руска територия, което означава да се бият с една ръка вързана зад гърба си, тъй като Русия ги атакува от собствените си земи. Затова трябва да ограничим Украйна само в това, че ще подкрепим удари единствено по военни цели и такива с военно значение, а не по цивилни граждани и съоръжения, както правят руснаците, но в същото време да се придържаме към правилата за водене на война. Бих казал, че е справедливо да се нанасят удари по руска територия.

Не знам дали имате поглед върху следната ситуация, но говорейки за придържане към правилата за водене на война, бих искала да я повдигна на въпрос. Очевидно много от външните министри, ако не и всички, които участваха в срещата на върха на НАТО за Украйна, са сериозно възмутени от начина, по който се водят бойните действия от страна на Израел в Газа. Става въпрос например за ударите с дрон, които бяха извършени по очевидно предварително координиран и подготвен конвой с помощи от Световната централна кухня. Президентът Байдън и неговите колеги са изключително ядосани от случилото се. Първо, кажете ми какво мислите за това? И второ, смятате ли, че войната в Газа отнема ценни ресурси и внимание от тази в Украйна?

Със сигурност отнема много от вниманието и ресурсите, които иначе биха били насочени към Украйна. Друг е въпросът, че Израел само си вреди в този конфликт и това е срамно да се види. Те имат легитимна претенция, че трябва да се отърват от "Хамас" след атаките извършени на 7-ми октомври, от които минаха вече шест месеца. Те имат легитимна нужда да направят това, но не и по този начин, с такъв брой цивилни жертви и очевадно атакуване на конвой с помощи, в който е имало граждани на Обединеното кралство и други страни, защото така само вредят на собствената си кауза. Мисля, че наистина трябва да се замислим много повече за защитата на цивилното население, на международните усилия за оказване на помощ, за увеличаване на потока от помощи и за гарантиране, че военните им усилия са насочени към правилните цели и са пропорционални в съответствие с правилата за използване на оръжията и законите за въоръжените конфликти.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
613 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар
Ха ха ха

2024.04.14 | 22:25

1
То до 5 години ще има ли ус.раина?

2024.04.14 | 23:14

6
РОСИТЕ СА ПРОКУДЕНИ ОТ ВИКИНГИТЕ ЗАЩОТО СА ГНУСНО ПЛЕМЕ КОЕТО ПЛЕТЕ ИНТРИГИ И ЗАГРАБВА ЧУЖДИ ЗЕМИ. ОТ БЕЛГРАД ДО КИТАЙ Е БИЛО БЪЛГАРСКО. КОНФУЦИЙ Е НАПИСАЛ"АЗ СЪМ УЧЕНИК НА БЪЛГАРИТЕ"НА РОСИТЕ Е ПРИЗНАТО ПЪРВЕНСТВОТО ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ИЗКЛАНИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. С ЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ УБИЙЦИ!!!...

2024.04.14 | 22:31

2
А кога ще я подкрепите с пушечно месо? Или се надявате нас да ни измамите и да ни вкарате във война с Русия?

2024.04.14 | 23:12

4
РОСИТЕ СА ПРОКУДЕНИ ОТ ВИКИНГИТЕ ЗАЩОТО СА ГНУСНО ПЛЕМЕ КОЕТО ПЛЕТЕ ИНТРИГИ И ЗАГРАБВА ЧУЖДИ ЗЕМИ. ОТ БЕЛГРАД ДО КИТАЙ Е БИЛО БЪЛГАРСКО. КОНФУЦИЙ Е НАПИСАЛ"АЗ СЪМ УЧЕНИК НА БЪЛГАРИТЕ"НА РОСИТЕ Е ПРИЗНАТО ПЪРВЕНСТВОТО ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ИЗКЛАНИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. С ЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ УБИЙЦИ!!!...

2024.04.14 | 23:12

3
РОСИТЕ СА ПРОКУДЕНИ ОТ ВИКИНГИТЕ ЗАЩОТО СА ГНУСНО ПЛЕМЕ КОЕТО ПЛЕТЕ ИНТРИГИ И ЗАГРАБВА ЧУЖДИ ЗЕМИ. ОТ БЕЛГРАД ДО КИТАЙ Е БИЛО БЪЛГАРСКО. КОНФУЦИЙ Е НАПИСАЛ"АЗ СЪМ УЧЕНИК НА БЪЛГАРИТЕ"НА РОСИТЕ Е ПРИЗНАТО ПЪРВЕНСТВОТО ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ИЗКЛАНИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. С ЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ УБИЙЦИ!!!...

2024.04.14 | 23:14

7
РОСИТЕ СА ПРОКУДЕНИ ОТ ВИКИНГИТЕ ЗАЩОТО СА ГНУСНО ПЛЕМЕ КОЕТО ПЛЕТЕ ИНТРИГИ И ЗАГРАБВА ЧУЖДИ ЗЕМИ. ОТ БЕЛГРАД ДО КИТАЙ Е БИЛО БЪЛГАРСКО. КОНФУЦИЙ Е НАПИСАЛ"АЗ СЪМ УЧЕНИК НА БЪЛГАРИТЕ"НА РОСИТЕ Е ПРИЗНАТО ПЪРВЕНСТВОТО ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ИЗКЛАНИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. С ЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ УБИЙЦИ!!!...
Haha

2024.04.15 | 00:04

8
Mi pecelat ot prodazba na orazie kak ne gi e sram kolko deca ybiha v Gaza

2024.04.15 | 00:16

9
СЕСЕСЕРЕ СЕ ИЗ С РА, СЛЕДВАН ОТ РУСКАТА П ЕДЕР АЦ ИЯ В СЪЩАТА КАНАЛИЗАЦИЯ.РОСИТЕ ЩЕ СЕ РАЗПАДНАТ ЗА ДВЕ ПЕТИЛЕТКИ БЕЗ ПОЖИЗНЕН ВОЖД.РОСИТЕ СА ПРОКУДЕНИ ОТ ВИКИНГИТЕ ЗАЩОТО СА ГНУСНО ПЛЕМЕ КОЕТО ПЛЕТЕ ИНТРИГИ И ЗАГРАБВА ЧУЖДИ ЗЕМИ. ОТ БЕЛГРАД ДО КИТАЙ Е БИЛО БЪЛГАРСКО. КОНФУЦИЙ Е НАПИСАЛ"АЗ СЪМ УЧЕНИК НА БЪЛГАРИТЕ"НА РОСИТЕ Е ПРИЗНАТО ПЪРВЕНСТВОТО ЗА ДЕСЕТКИТЕ МИЛИОНИ ИЗКЛАНИ БЪЛГАРИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. С ЛАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ УБИЙЦИ!!!...

2024.04.15 | 00:17

10
Ми добре е след като България и ЕС плаща а вие се правите зад океана, че си бъркате в джоба.
Запознат

2024.04.15 | 00:19

11
Да ама не е защото Украйна не фирма. Свършат ли украинците свършва и Украйна.
ЗА.ВАС.ДА

2024.04.15 | 07:20

12
АМА.ЕВРОПА.ЩЕ.ГО.ДУХА

Добави коментар

Водещи новини