И САЩ размахаха пръст на Сърбия заради изборите

  • 20 декември 2023 10:15

  • 1239
  • 5
И САЩ размахаха пръст на Сърбия заради изборите
© Getty Images (архив)

САЩ смятат, че сръбските власти трябва да сътрудничат на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) във връзка с евентуални нарушения, открити от нейни наблюдатели по време на състоялите се в неделя парламентарни избори в Сърбия. Това съобщи на брифинг снощи говорителят на Държавния департамент на Съединените щати Матю Милър, цитиран от сръбските медии.

„Бихме искали Сърбия да работи с ОССЕ и да отговори на безпокойството на гражданите. Нарушенията, за които сигнализираха ОССЕ и други наблюдатели на изборите, трябва да бъдат проверени, а насилието срещу представители на изборните органи, журналисти и акредитирани наблюдатели е неприемливо“, допълни Милър, цитиран от сръбската агенция Бета.

В неделя сръбските граждани избраха 250 депутати в парламента, както и свои представители в 65 града и общини, включително Белград и автономната област Войводина. Резултатите от изборите трябва да бъдат обявени до 20:00 часа местно на 21 декември.

Републиканската избирателна комисия съобщи, че коалицията около управляващата партия на президента Александър Вучич Сръбска прогресивна партия води на парламентарните избори с 46,66% от гласовете след обработка на 99,4% избирателните секции. Втора е опозиционната проевропейска коалиция „Сърбия срещу насилието“ с 23,7%.

Протести в Белград след изборната победа на Сръбската прогресивна партия

В предходно изявление по повод изборите в Сърбия в понеделник Милър не коментира твърденията за изборни нередности. Той заяви, че САЩ очакват с нетърпение „продължаване на сътрудничеството със следващото правителство на Сърбия за укрепване на демократичното управление и върховенството на закона и насърчаване на регионалната стабилност“.

Международни наблюдатели от ОССЕ, Съвета на Европа и Европейския парламент заявиха в понеделник в Белград, че е имало нередности на изборите в Сърбия, включително купуване на гласове, както и че са наблюдавани сериозни нарушения по време на предизборната кампанията, като тенденциозно отразяване в медиите и доминацията на държавния глава Александър Вучич и управляващата партия, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1239 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
сърбите

2023.12.25 | 15:28

5
още помнят бомбардировките и колкото и да не ми се иска да го призная не са такива дупедавци и долни душици като нас българите.

2023.12.20 | 11:34

4
Пахахахахаха, смешници..

2023.12.20 | 10:43

3
Там ваша демокрация не вирее ваша мамица краварска може да размахвате само прани гащи....

2023.12.20 | 10:32

1
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex
Хората

2023.12.20 | 10:40

2
Наври си отзад пендел недоклатен

Добави коментар

Водещи новини