Протести в Белград след изборната победа на Сръбската прогресивна партия

  • 19 декември 2023 20:42

  • 1825
  • 5
Протести в Белград след изборната победа на Сръбската прогресивна партия
© Getty Images (архив)
Слушай новината Слушай новината

Привърженици на проевропейската опозиционна коалиция „Сърбия срещу насилието“ протестират за втора поредна вечер след изборите в неделя пред Републиканската избирателна комисия в центъра на Белград, съобщи регионалната телевизия Ен 1.

Представителите на опозицията твърдят, че по време на изборите за национален парламент и за местни власти в над 60 общини, включително Белград, е имало нарушения. Те не са съгласни с победата на коалицията около партията на сръбския президент Александър Вучич Сръбска прогресивна партия (СПП) за градски парламент в Белград, където СПП печели 49 от 110 места, докато „Сърбия срещу насилието“ е на второ място с 42 мандата. 

Протестният митинг започна мирно. Гражданите хвърляха във въздуха „бюлетини“, върху които пишеше с червена боя „фалшификат“.

ПАСЕ: Изборите в Сърбия не минаха гладко, бяха нечестни и манипулирани

Пред входа на Републиканската избирателна комисия са предимно млади хора. „Предателство“ и „Крадци“ скандират някои от тях. Виждат се и транспаранти с надпис „Кражбата на избори е атака срещу държавата“.

Лидерите на „Сърбия срещу насилието“ Мариника Тепич и Мирослав Алексич влязоха снощи в централата на Републиканската избирателна комисия и започнаха гладна стачка заради нарушенията на изборите в Белград, но и в цяла Сърбия, за които по думите им имат много доказателства. Те заявяват, че ще останат в сградата, докато не бъдат анулирани изборите в Белград, информира БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
1825 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2023.12.20 | 11:36

5
Много лозунги на чист английски сред тези протестиращи.. Че пък и прилежно направени, направо НЕ по балкански

2023.12.20 | 02:04

4
БРАТУШКИТЕ ИДВАТ С ТАНКОВЕТЕ ДА НИ ОСВОБОДЯТ !!! УРА..УРА. УРА..

2023.12.20 | 00:35

3
Горещи момичета ви очакват на - - - - - Meetme.pw
Снежко Снежев

2023.12.19 | 22:48

2
Либерастията и слободията от ФАЩ в действие... само тяхната "демокрация" е правилната и без право на оспорване! Странното е, че когато такива като тези протестират отвъд Големия гьол, то те са платени от Русия анархисти, но когато протестират в други държави особено в такива, в които краварската демокрация не е на почит, то те са... борци за права и свободи:)))?!?
сръбските грантаджии

2023.12.19 | 21:10

1
сръбските джендеро-либерали ... това като болест бе и все в столицата минава тая пропаганда

Добави коментар

Водещи новини